Live Live

Plan voor vijf tiny houses op dak bruidszaak in Enschede

Gepubliceerd: Vrijdag 08 maart 2019 11:58

Plan voor vijf tiny houses op dak bruidszaak in Enschede

Vijf energiezuinige miniwoninkjes op het dak van een bruidszaak midden in de stad? De gemeente Enschede ziet het wel zitten.

Het idee hadden ze al langer, Olaf en Samira Harleman, de eigenaren van het pand waarin hun onderneming Sam's Bruidsboetiek is gevestigd. Boven op het platte dak van het karakteristieke winkelpand aan de Noorderhagen willen ze twee woonlagen zetten. Daar moeten vijf kleine, maar volwaardige woningen komen voor idealistische huurders: tiny houses. De gemeente is akkoord met het woningplan in hartje binnenstad. Het ligt nu ter inzage.

Energiezuinig
Het streven is om in mei met de werkzaamheden te kunnen beginnen, zegt Olaf Harleman. De woninkjes moeten een oppervlakte krijgen van slechts 50 vierkante meter per stuk en worden zeer energiezuining, volgens Harleman mogelijk zelfs energieneutraal.

Eenvoud
Ze worden gebouwd van duurzame materialen en optimaal geïsoleerd. De doelgroep zijn een- of tweepersoonshuishoudens. Tiny houses worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een meer eenvoudig leven te leiden, minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het ontwerp en de bouw van de kleine woningen wordt optimaal gebruik gemaakt van de beperkte ruimte en van innovatieve technologieën.

Campus
In Enschede heeft de gemeente aangegeven twee locaties voor een periode van tien jaar te willen bestemmen voor tiny houses. Dat zijn het Zalo-terrein ten noorden van Lonneker en een locatie tussen Enschede en Glanerbrug. Daarnaast pleit Green Team Twente voor een aantal tiny houses op de campus.

Kwetsbare mensen
De sociale onderneming Surplus heeft op een terrein bij de Forelderij in Usselo een aantal tiny houses geplaatst voor kwetsbare mensen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview

Deel deze pagina: