Live Live

Plan voor lunchroom op Euregio Bedrijvenpark bij Enschede

Gepubliceerd: Vrijdag 26 juli 2019 13:20

Plan voor lunchroom op Euregio Bedrijvenpark bij Enschede

Er ligt een plan voor de eerste commerciële horecazaak op het Euregio Bedrijvenpark: een lunchroom. Het idee voor een horecazaak komt van autohandelaar John Brefeld en Erik Richters, directeur van de Oldenzaalse vastgoedadviseur Som=.

De lunchzaak kan in het bedrijfscomplex van Brefeld aan de Midzomerweg, vooraan het bedrijventerrein. Het autobedrijf staat sinds vorige week te koop of te huur. Vanuit zijn vakantiebestemming in het buitenland benadrukt Brefeld dat hij niet stopt met de onderneming, maar dat hij wil verhuizen naar een kleinere plek.

Het plan voor een lunchroom werd ontwikkeld om het relatief nieuwe bedrijfspand naar wens van de toekomstige eigenaar een andere invulling te geven. Daardoor zou het object ook aantrekkelijk zijn voor andere marktpartijen dan alleen uit de automobielbranche. In de advertentie van de makelaar wordt een hip bedrijfsverzamelgebouw voor bijvoorbeeld internetbedrijfjes als mogelijke nieuwe invulling genoemd. Maar dan moet het bestemmingsplan wel worden gewijzigd. Horeca past binnen het huidige bestemmingsplan, mits de functie ondergeschikt is aan het gebruik van het pand. Dus een beperkte eetgelegenheid waar huurders en andere gebruikers een broodje kunnen eten.

Bestemmingsplan
Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede zijn er nog geen aanvragen binnengekomen voor een wijziging van het bestemmingsplan. Brefeld is nog niet naar de gemeente geweest. Dat doet hij pas als er zich partijen melden voor het pand en duidelijk is wat die ermee willen.

Illustratief voor de strategie om het autopand een nieuwe functie te geven is de voormalige Landrover-dealer aan de Parkweg. Dit tijdelijk verhuurde pand staat al een behoorlijke poos te koop. De vraagprijs is deze week met 2 ton verlaagd naar 795.000 euro. Brefeld heeft geen trek in zo'n situatie.

De reden voor verhuizing van zijn autobedrijf is dat het bedrijfscomplex te groot is geworden. "Door de toenemende handel via internet heb ik geen grote showroom meer nodig", zegt hij. "Die showroom is daardoor te duur geworden. De kosten zou je kunnen doorberekenen aan de klant, maar dat is iets wat je niet wilt." Alleen al de oppervlakte van de showroom van het bedrijfspand uit 2005 beslaat in totaal bijna 1100 vierkante meter.

Toejuichen
De vereniging Euregio Bedrijvenpark zegt open te staan voor nieuwe ideeën. "We staan voor een ondernemend en bruisend bedrijvenpark waarin nieuwe ideeën worden toegejuicht. Dat is ondernemen", zegt preses Erwin Appels. De meerwaarde voor horeca op het bedrijvenpark ligt volgens Appels in een aantrekkelijke werk- en leefomgeving en extra faciliteiten voor medewerkers. "Hierbij is wel de plek van belang. Er mag geen overlast ontstaan."

De ondernemers wijzen er tevens op dat ontwikkelingen als bij Brefeld altijd aan het geldende bestemmingsplan en de regelgeving moeten voldoen. Appels zegt dat de vereniging eerst de volledige plannen wil inzien voordat zij daarop inhoudelijke reageert. "Het plan van Brefeld hebben wij nog niet uitvoerig besproken.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: