Live Live

Petitie om Enschedees zwembad te behouden: ‘Het woord is nu aan de politiek’

Gepubliceerd: Zaterdag 12 oktober 2019 19:34

Petitie om Enschedees zwembad te behouden: ‘Het woord is nu aan de politiek’

Het voorgenomen besluit voor de bezuiniging op het zwemwater in Enschede van 4 ton heeft Sportaal voor een enorme opgave gesteld. Zij heeft de effecten van de bezuiniging in kaart gebracht en de gevolgen zijn bepaald niet gering, zoals deze krant gisteren onthulde. Directeur Bas Morsink en Jeanette Brouwer van Sportaal reageren een dag later. „Het is nu aan de politiek.”

Op de balies in het Aquadrome en Het Slagman liggen de handtekeningenlijsten voor de petitie om het zwembad te behouden. Binnen 24 uur is de lijst al door meer dan 500 mensen ondertekend. Er is reuring en het besef bij de gebruikers van het zwembad dat er iets moet gebeuren is er. De pen gaat snel van hand tot hand en Mark Journée van het Aquadrome kijkt goedkeurend toe. „Het is goed en mooi om te zien dat mensen begaan zijn met het zwembad in de stad en dat is nodig ook.”

Nieuwbouw
Helemaal uit de lucht vallen, kwam de bezuinigingsoperatie niet voor Sportaal. Morsink en zijn collega’s zijn al enkele jaren bezig om te komen tot een gezond zwemklimaat in de stad. Daarvoor lagen ook plannen klaar die voorzagen in de nieuwbouw bij Aquadrome. Twee jaar geleden al viel het besluit dat het subtropische zwembad zou verdwijnen en plaats zou maken voor uiteindelijk drie baden voor doelgroepen. Maar onderweg naar die nieuwbouw viel er steeds meer weg en uiteindelijk is het hele plan voor nieuwbouw naar de prullenbak verwezen. „Daar lag een onderzoek aan ten grondslag van twee jaar om te kijken welke nieuwbouw het beste past bij de zwembehoefte van de inwoners van Enschede”, zeggen Bas Morsink en Jeanette Brouwer namens Sportaal. „Nu hebben we de effecten van de bezuiniging zichtbaar gemaakt en die raken alle gebruikers.”

Het maakte de puzzel voor Sportaal niet eenvoudiger, want het wil alle doelgroepen zo goed mogelijk bedienen. En daar gaat het nu de schoen wringen, zo beseffen Morsink en Brouwer. „Wij werden kort voor de presentatie van de Zomernota op de hoogte gebracht van de bezuinigingen. Het was aan ons om voor ons personeel en onze gebruikers inzichtelijk te maken wat we met zeven ton minder, dat later naar vier ton is teruggeschroefd, kunnen aanbieden en dat is dus alleen een instructiebad. Dat is hard en vervelend, maar het is wel de realiteit.”

Eerder al ging er een brief naar de raad vanuit Sportaal om niet langer geld te pompen in de oudere baden, maar in te zetten op nieuwbouw. „Deze baden zijn een keer afgeschreven en wat doe je dan?”, luidt de vraag. „Het Slagman is technisch op en heeft van de zwembond dispensatie doordat het eigenlijk een baan te weinig heeft.”

Politiek
Het Aquadrome en het Slagman blijven in elk geval open tot 2023, maar wat er daarna nog over zal zijn is ongewis. Sportaal hoopt op een reactie vanuit de politiek. Gebruikers hebben zich gemeld om in te kunnen spreken bij de stedelijke commissie en daar de gevolgen van het voorgenomen besluit nogmaals aan de raad duidelijk te maken. Daarna is het de vraag wat het de gemeenteraad waard is om wel aan de minimale eisen voor zwemwater te voldoen. Want met de huidige bezuinigingen, blijft er per inwoner slechts 24 vierkante centimeter zwemwater over.

Eén bad is te klein voor alle gebruikers
Met alleen het instructiebad van Aquadrome staat de Enschedese zwemsport voor een onmogelijke opgave om het huidige aanbod te handhaven. Een blik op de huidige gebruiksintensiteit zegt al genoeg. Alleen al de Enschedese Zwemclub (EZC) heeft vijf verschillende zwemgroepen en veertien waterpoloteams. Deze trainen over het algemeen twee keer per week en de selecties van de zwemgroepen zelfs drie keer. Wedstrijden zijn er op zaterdag of op zondag. Ongeveer 1.300 Enschedese kinderen hebben wekelijks zwemles via Sportaal of de Enschedese Watervrienden. Dat is 90 procent van de totale ‘zwemlesmarkt’ in de gemeente. Via de Watervrienden zijn er ook lessen synchroonzwemmen en zwemvaardigheid. Er zijn speciale doelgroepen, zoals triatleten, aquajoggers, aquasporters, duikclub Tyros en de zwemvereniging voor reumapatiënten. Maar ook de gehandicaptensport, zoals De Tubanten en De Springplank. Laatstgenoemde moest eerder al De Brug verlaten vanwege de sluiting. Voor het vrije baantjeszwemmen voor inwoners die niet bij een vereniging zijn aangesloten, worden het Aquadrome en Het Slagman momenteel meer dan veertig uur per week, verdeeld over 22 blokken, ingezet.

De verenigingen en gebruikers waren woensdag in groten getale aanwezig bij de bijeenkomst van Sportaal. Ook sportwethouder Niels van den Berg was daar even bij aanwezig. Hij wil op dit moment inhoudelijk niet reageren op het toekomstbeeld dat door Sportaal is geschetst en de mogelijke scenario’s eerst met zijn collega-wethouders bespreken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: