Live Live

Peet Bijen: ‘Best gek dat we met dit spel zo hoog staan’

Gepubliceerd: Zaterdag 27 oktober 2018 13:36

Peet Bijen: ‘Best gek dat we met dit spel zo hoog staan’

FC Twente ligt op koers. Althans, als je naar de derde plaats op de ranglijst kijkt nu de eerste periode erop zit. Maar het spel van de Tukkers biedt vooralsnog te weinig aanknopingspunten. Vrijdagavond tegen Almere City rammelde het elftal opnieuw.„Eigenlijk is het best raar dat we zo matig spelen, en zoveel punten hebben”, zegt Peet Bijen.

Niet alles is slecht, matig, of onder niveau, vindt de centrale verdediger van Twente. „We staan maar drie punten achter de koploper (Go Ahead, red), dus we doen ook wel iets goed.” Tegen Almere City zat het grote winstpunt vooral in het willen overleven, zegt doelman Joël Drommel. „Onze mentaliteit klopte voor 100 procent, we hebben vechtlust getoond.” Maar net als Bijen erkent ook Drommel dat Twente in de eerste periode van de competitie maar zelden heeft kunnen overtuigen. „Je kunt niet elke week top spelen, maar het moet wel beter.”

Wel of niet voldoende
Bijen en Drommel haalden tegen Almere City wel een voldoende. Net als de rest van de verdediging. Maar het middenveld en de voorhoede gaven vrijdagavond niet thuis. En dat was niet voor het eerst dit seizoen.

In de laatste drie thuisduels (Jong PSV, MVV en Almere City) was het spel telkens ondermaats. „We hebben heel veel goede voetballers, maar we voetballen nog niet altijd even goed”, zegt Bijen. En hoe dat komt? „De afstemming ontbreekt nog”, aldus Bijen.

Tegen Almere City was dat vooral voor rust duidelijk zichtbaar op de momenten dat de bezoekers de bal hadden. Omdat de aanvallende middenvelder Javier Espinosa ver doordekte, en de rest van de ploeg niet bijsloot, werden de onderlinge afstanden veel te groot. Almere City vond daardoor constant de vrije mensen. Twente had geen grip en werd gaandeweg de wedstrijd ook steeds onrustiger in balbezit. Bijen wijst daarbij vooral op de afwezigheid van Wout Brama. „Wout houdt de ploeg bij elkaar, hij weet wat er wordt gevraagd in een wedstrijd.”

Gekste dingen
Zonder Brama is niemand in staat de boel te repareren. Sterker nog, in de fases dat het niet loopt, gaan veel spelers de gekste dingen doen. Taakgericht spelen is nog altijd een van de moeilijkste dingen in een teamsport. Espinosa is aan de bal de beste speler van Twente, maar de manier waarop hij zijn rol als aanvallende middenvelder invulde was fnuikend voor de structuur in het elftal.

De Spanjaard, die fysiek ook niet al te fris oogde, werkte zonder bal totaal niet samen met de twee andere middenvelders Matthew Smith en Tim Hölscher. „Er is nog veel ruimte voor verbetering, daarom is het ook mooi dat we nu al zoveel punten hebben”, aldus Bijen. „Toch vind ik niet dat met die derde plaats tevreden kunnen zijn”, zegt Drommel. „Zonder nu even stoer te doen: ik vind dat wij met Twente bovenaan moeten staan. Thuis, met ons publiek, moeten we de baas zijn en moeten we gewoon alles winnen. Het kan niet zo zijn dat je in Enschede verliest van TOP Oss en MVV.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, Foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: