Live Live

Pastorie en parochiecentrum te koop: ‘Hopen op mooie invulling voor Lonneker’

Gepubliceerd: Donderdag 03 oktober 2019 09:33

Pastorie en parochiecentrum te koop: ‘Hopen op mooie invulling voor Lonneker’

Na de Martinuskerk in Losser stoot de parochie nog een deel van het vastgoed af. Voor een half miljoen ben je de nieuwe eigenaar van de pastorie en het parochiecentrum in Lonneker.

De pastorie en het parochiecentrum naast de Jacobus de Meerderekerk in Lonneker gaan in de verkoop. Dat wordt een dezer dagen zichtbaar op woningsites én met een bord in de grote tuin midden in het dorp. De vraagprijs is bepaald op 495.000 euro. „Kosten koper”, zegt Jochem Houwing van Euverman Bedrijfsmakelaar.

Zwaar weer

Dit makelaarskantoor is door het bestuur van de Parochie Maria Vlucht in de arm genomen. Hiertoe behoren behalve de kerk in Lonneker ook kerken in Glanerbrug, Losser en Overdinkel. Eerder is al besloten de Losserse Martinuskerk af te stoten. Overal verkeren parochies in zwaar weer en worden voor kerkgebouwen nieuwe bestemmingen gezocht. De financiële situatie van de Parochie Maria Vlucht is volgens vicevoorzitter Jan Olde Heuvel niet nijpend. Hoewel dit jaar de reserves zijn aangesproken om de daken van de Jacobus de Meerderekerk in Lonneker en de Maria Geboorte Kerk in Losser voor in totaal 9 ton te vervangen.

Ondertussen wordt steeds kritisch gekeken naar het overgebleven vastgoedbezit. Olde Heuvel: „Het pastoraal team is te klein om het aantal kerken te blijven bedienen. Minder pastoors betekent ook dat je minder pastorieën nodig hebt. Daarom is in overleg met het bisdom besloten de pastorie en het parochiecentrum in Lonneker te verkopen.”

Koren

Daaraan zijn door het parochiebestuur wel voorwaarden verbonden. Olde Heuvel: „De maatschappelijke functie van het parochiecentrum moet blijven. We willen er zelf ook gebruik van blijven maken voor koren en werkgroepen. Daarvoor zouden we bijvoorbeeld ruimten voor bepaalde dagdelen terug kunnen huren van de koper.”

De pastorie en het parochiecentrum worden als een geheel te koop aangeboden. Ze zijn net als de kerk vormgegeven door architect W. te Riele en gebouwd in de jaren 1911/1912. Houwing: „Het is een gemeentelijk monument. Het betekent dat in elk geval de uitstraling behouden moet blijven. Voor een eventuele verbouwing zul je altijd in gesprek moeten met de gemeente.”

In beide panden die zijn gekoppeld aan de kerk zijn veel authentieke details bewaard gebleven. Tijdens een rondleiding wijst Houwing op glas-in-loodramen en de bakoven en waterpomp in de pastorie. Dit woongedeelte omvat evenals het parochiecentrum 300 vierkante meter. De totale oppervlakte van het perceel is ruim 1800 vierkante meter. De tuin loopt door tot het kerkhof en het gezondheidscentrum. Het parochiecentrum is een paar jaar geleden nog opgeknapt, maar voor de pastorie is volgens Houwing ‘een grootschalige onderhoudsbeurt’ nodig. „De woning heeft lang leeggestaan.”

Combinatie
Nog voordat de pastorie en het parochiecentrum in de etalage zijn gezet, hebben zich al enkele gegadigden bij Euverman Bedrijfsmakelaar gemeld. „Er is interesse, maar allemaal nog in een beginstadium”, zegt Houwing met enige aarzeling. Waarna hij daaraan toevoegt: „Dan moet je denken aan beleggers. Maar ook een groep parochianen bekijkt de mogelijkheden om hier iets te ontwikkelen. Dat zou een combinatie van seniorenappartementen en verhuur van het parochiecentrum aan maatschappelijke organisaties kunnen zijn. We hopen in elk geval dat er voor het dorp een mooie invulling komt.”

Dat is in Losser ook de opzet van de stichting cultureel centrum. De initiatiefnemers Henk Filipsen en Jan Peters zijn druk bezig om de financiering voor aankoop van de Martinuskerk rond te krijgen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bert Hellegers

Deel deze pagina: