Live Live

Particolare, een bijzondere woonsensatie uit Enschede

Gepubliceerd: Zondag 18 augustus 2019 09:05

Particolare, een bijzondere woonsensatie uit Enschede

Ze stond bijna twintig jaar voor de klas in het speciaal onderwijs. Toen gooide Sabine Boogerd het roer om en koos voor haar passie: het ontwerpen van woonaccessoires en meubels.

Het is hard gegaan met Sabine Boogerd (55). Sinds ze zes jaar geleden in de Performance Factory met de productie en verkoop begon van zelfontworpen sierkussens, is haar talent niet onopgemerkt gebleven. De sierkussens, plaids, hockers en poefs van haar eigen label Particolare zijn steeds vaker te zien in woonbladen en in het tv-programma VT Wonen opnieuw verliefd op je huis.

Private label
Bekende interieurzaken als Eijerkamp in Zutphen/Veenendaal, Jhab en Goods4Home in Enschede en Carlos in huis in Deventer zijn klant, soms ook de Bijenkorf. Haar grootste afnemer is de woonketen Goossens met vijftien winkels, waaraan ze eind volgende maand vierduizend kussens onder private label moet leveren. Ze vindt de aandacht mooi. „Het is bijzonder als je producten op waarde worden beoordeeld.”

Het was een goede beslissing om na zeventien jaar het onderwijs vaarwel te zeggen. „Ik heb me op een bepaald moment de vraag gesteld of ik dat wel wilde blijven doen. Het onderwijs is erg leuk, maar het was niet mijn passie. Dat is alles wat met wonen te maken heeft wél. Daar ben ik altijd al mee bezig geweest.”

Ze combineerde het ontwerpen aanvankelijk met haar werk in het onderwijs. Na enige tijd was het financieel mogelijk om haar baan op te zeggen en zich volledig te richten op het ondernemerschap. Toen kon ze haar vleugels uitslaan, en los ging ze.

Marktonderzoek

Via een docent van de toenmalige styling-opleiding van het AOC (nu Zone. college) aan de Hengelosestraat kreeg ze veel projecten op het gebied van onder andere ontwerpen, marketing en marktonderzoek. „Vond ik veel leuker dan rekenen of aardrijkskunde.”

Ondertussen gaf ze vorm aan haar label Particolare, Italiaans voor ‘bijzonder’. „Ik werk veel met bijzondere en dure stoffen uit het buitenland die normaal voor haute couture worden gebruikt. Daarvoor bezoek ik twee keer per jaar stoffenbeurzen in Parijs en Milaan.”

Het uitgangspunt van haar ontwerpen is kleuronderzoek. „Op die beurzen kijk ik goed welke kleuren over een jaar de trend gaan worden.” Haar tip voor 2020: veel tinten blauw en felle kleuren als fuchsia-roze. En de groenen blijven nog wel een tijdje.

Naast het gebruik van rijke couture-stoffen, zijn grafische ontwerpen haar handelsmerk. Die laat ze printen bij een Enschedees bedrijf, Colors for Cotton. Ook de productie van de andere woonaccessoires is uitbesteed aan bedrijven in Enschede, veelal aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Designmeubels
Sinds kort legt ze zich daarnaast toe op het ontwerpen van designmeubels, die eveneens worden geproduceerd in Enschede. „De totale collectie van meubels en accessoires moet heel erg Particolare gaan uitstralen.”

Om dat gevoel bij de consument over te brengen en Particolare stevig in de markt te zetten, opent ze binnenkort een showroom. Waar die komt is nog niet bekend, maar het wordt in ieder geval ergens in Twente. „Een showroom biedt de mogelijkheid om bij de consument te testen hoe die reageert op Particolare. En mocht het een succes worden, wie weet dat Particolare dan een franchiseketen wordt met vestigingen in het hele land.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT

Deel deze pagina: