Live Live

Pand Noorderhagen op horecawebsite: bouwval te koop als ‘hotelproject’

Gepubliceerd: Dinsdag 08 oktober 2019 10:37

Pand Noorderhagen op horecawebsite: bouwval te koop als ‘hotelproject’

De twee verloederde panden aan de Noorderhagen 44 en 46, tegenover het Muziekcentrum, worden op een horecawebsite als ‘hotelproject’ te koop aangeboden. Volgens de huidige plannen kan hier een hotel of pension met 35 kamers gebouwd worden.

De verkoop van de panden is nog maar net begonnen. Volgens de makelaar hebben zich al geïnteresseerden bij hem gemeld en is er ook een bezichtiging geweest. „Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat zich onder de geïnteresseerden een serieuze kandidaat bevindt.”

Dealers en verslaafden
Vorig jaar was al sprake van sloop van de beide sinds jaren leegstaande panden, voor de bouw van een pension met ruim dertig kamers op deze plek. De buurt toonde zich bezorgd. Gevreesd werd dat een groot pension ‘types’ van buiten de stad aantrekt die de leefbaarheid in het centrum verder aantasten. De Noorderhagen, waar een samenscholingsverbod van kracht is, kampt al jaren met overlast door dealers en verslaafden. Die zijn voor een groot deel afkomstig uit het westen van het land en hebben in veel gevallen tijdelijk onderdak in kamers aan onder meer de Van Lochemstraat, om de hoek. „Met een pension versterkt de gemeente een probleem dat men juist dacht op te lossen”, wordt in de buurt gezegd.

Bestemmingsplan

De gemeente heeft middels Handhaving jaren geprobeerd de eigenaar van de bouwvallen tot opknappen te bewegen. Inmiddels heeft de gemeente ingestemd met de komst van een logiesgelegenheid op deze locatie. Het bestemmingsplan biedt daartoe de mogelijkheid. Een pension wordt namelijk aangemerkt als horecabestemming en dat heeft in elk geval het hoekpand in het verleden gehad. Veel Enschedeërs van boven de 40 kennen het nog als alternatieve discotheek Exit.

Een pension is gericht op tijdelijk verblijf. Permanente bewoning is op die plek niet toegestaan. Een pension valt bovendien niet onder de strenger geworden regels om het aanbod aan studio’s en kamerverhuur aan banden te leggen.

1,5 miljoen euro
De eigenaar, Z. Aygun, is lang bezig geweest om de bestemming en het volledige project gereed te krijgen. Er ligt nu een uitgewerkt plan met tekeningen voor de bouw van een complex met 35 kamers in vier lagen, de begane grond en drie verdiepingen. Volgens het plan dat door de eigenaar gemaakt is, kan het hotel/pension gebouwd worden voor ongeveer 1,5 miljoen euro. De vraagprijs voor het hele project is volgens de makelaar vooralsnog onbekend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: