Live Live

Paastraditie ligt zwaar onder vuur

Gepubliceerd: Dinsdag 03 april 2018 08:55

Paastraditie ligt zwaar onder vuur

Paasvuren zijn volgens Stichting Houtrookvrij vele keren vervuilender dan het vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling in heel Nederland wordt afgestoken.

Volgens de stichting zijn afgelopen dagen ‘tonnen aan fijnstof’ vrijgekomen. Ze wil dat het RIVM de uitstoot van paasvuren en de gevolgen daarvan serieus gaat onderzoeken. Stichting Houtrookvrij pleit bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voor een officieel onderzoek naar de uitstoot van fijnstof tijdens de open vuren rondom de paasdagen.

Gezondheidsrisico's
De paasvuren moeten bovendien een plekje krijgen in de emissieregistratie van het RIVM. ,,Dan wordt de immense milieuvervuiling en bijbehorende gezondheidsrisico’s die deze paastraditie met zich meebrengt voor iedereen duidelijk’’, luidt het standpunt dat de stichting inneemt.

Volgens de woordvoerster is de luchtvervuiling dezer dagen zo ernstig dat mensen noodgedwongen hun huizen verlaten. ,,Mensen met astma bijvoorbeeld, reizen af richting de kust. Ikzelf zit de komende dagen in Haarlem. Om te voorkomen dat ik ziek word. Anderen hebben hun woning uit voorzorg afgeplakt met tape. Pure noodzaak.’’

Net als vuurwerk
Ook het Longfonds constateert dat veel mensen klachten ondervinden van de paasvuren. Een woordvoerster spreekt van ‘een traditie die sommige mensen heel mooi vinden, net als vuurwerk’. ,,Maar als je gezondheidsklachten hebt, vind je het niet zo mooi.” Volgens het RIVM waren de fijnstofconcentraties in Overijssel en de Achterhoek maandagochtend hoger dan normaal door de paasvuren.

Door de zuidoostelijke wind kan het fijnstof zich naar het noordwesten verplaatsen, meldt het RIVM op basis van metingen. Het instituut adviseerde iedereen het inademen van rook te vermijden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: