Live Live

Overlast voor buren: AELS houdt landingen sloopvliegtuigen geheim

Gepubliceerd: Maandag 29 juli 2019 21:30

Overlast voor buren: AELS houdt landingen sloopvliegtuigen geheim

Demontagebedrijf AELS maakt niet langer bekend wanneer te slopen vliegtuigen landen op Twente Airport. „Sommige vliegtuigspotters houden zich niet aan de regels. En we willen geen ruzie met de buren.”

Het is al sinds de eerste landing van een te slopen luchtreus in april 2017 een goed gebruik. Demontagebedrijf AELS, dat de vliegtuigen op Twente Airport ontmantelt, kondigt via de eigen website de aankomst van te slopen vliegtuigen aan. Maar daar stapt AELS met directe ingang van af. De reden: de landingen trekken veel bekijks, en niet alle liefhebbers gedragen zich netjes. „Er kwamen verzoeken van omwonenden, die zagen dat bezoekers op plekken kwamen waar ze niet mochten komen”, zegt AELS-directeur Derk-Jan van Heerden. „Zo kwamen er in mei klachten omdat een landing toen midden in het broedseizoen viel en mensen buiten de aangewezen plekken stonden te kijken.”

Vliegtuigspotters

De reden dat het demontagebedrijf de landingen in het verleden wel aankondigde was niet alleen om vliegtuigspotters een plezier te doen. Het was ook bedoeld om aanwonenden op de hoogte te stellen. „Op een luchthaven landen vliegtuigen en daar hoort geluid bij. Maar omdat er in Twente zo weinig landingen waren, besloten we ze aan te kondigen zodat de omwonenden in ieder geval niet zouden schrikken. Op die manier hoopten we de overlast te beperken. Het is dan ook jammer dat we dit besluit moeten nemen, maar we hebben met meer factoren rekening te houden. We willen geen ruzie met de buren omdat er schade is door vliegtuigspotters die de regels negeren.”

AELS ontmantelt de vliegtuigen in Enschede, om vervolgens de onderdelen voor hergebruik te verkopen. Niet kunnen melden wanneer een toestel landt is daarom ook vanuit zakelijk oogpunt vervelend voor het bedrijf zelf, zegt Van Heerden. „Als onze klanten weten wanneer een vliegtuig komt, begint direct ook de verkoop. Bijvoorbeeld omdat een specifiek onderdeel wordt gezocht. Daarom blijven we de aankoop van een vliegtuig wél melden, net zoals het tijdstip waarop het ongeveer in Enschede landt.” Zo arriveert volgens de AELS-directeur ‘rond eind juli’ een Airbus A330 van de Portugese maatschappij TAP op Airport Twente, maar wanneer de ‘kist’ precies aankomt wordt dus niet bekendgemaakt.

Wisselende reacties

Op internet reageren vliegtuigspotters begripvol én teleurgesteld op het besluit van AELS. ‘Als je ziet hoeveel bezoekers over particuliere grond struinen of door natuurgebieden die niet voor wandelaars bedoeld zijn, dan begrijp ik het direct.’ Wel zeggen ze dat een kleine groep het voor de meerderheid verpest. ‘Dit alles wordt veroorzaakt door een aantal randfiguren die zelf niet of nauwelijks iets met het spel hebben. Ze verzieken het voor de echte fans.’

Van Heerden is het eens met die lezing: „We vinden het natuurlijk heel leuk dat er zoveel enthousiasme is voor een landing. Het is natuurlijk ook heel mooi om te zien, zeker als de vliegtuigen uit de richting van Duitsland komen heb je vanaf de spottersheuvel prachtig zicht. Maar als we van omwonenden horen dat er overlast is, dan moeten we daar iets mee. En we hebben niet de behoefte om politieagent te spelen, dat is niet onze business.”

Liefhebbers die toch geen landingen op Twente Airport willen missen, hebben nog een kans: alle vluchten richting Enschede zijn te zien op websites met zogenaamde flight trackers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: