Live Live

Overlast bij Enschedese fietstunnels nog niet hevig genoeg voor inzet camera’s

Gepubliceerd: Donderdag 13 februari 2020 08:34

Overlast bij Enschedese fietstunnels nog niet hevig genoeg voor inzet camera’s

Het ophangen van camera’s in de zuidelijke stadswijken Wesselerbrink en Helmerhoek is wettelijk niet mogelijk, liet burgemeester Onno van Veldhuizen maandagavond in de raadsvergadering weten. Het Openbaar Ministerie en de Autoriteit Persoonsgegevens laten daar geen misverstand over bestaan.

Erwin Waanders | Tubantia

De beslissingsbevoegdheid om geen camera’s te plaatsen bij de fietstunneltjes in de zuidwijken ligt volgens het Openbaar Ministerie bij de gemeente. Een woordvoerder beaamt dat er overleg is geweest na een aantal incidenten in of nabij de tunnels. „In dit geval is de plaatsing van camera’s besproken in de driehoek (burgemeester, OM en politie). De driehoek is het erover eens dat er nog geen juridische grond is om camera’s te plaatsen”, aldus een woordvoerder van het OM.

Motie

De wens was er met name bij de raadsfracties van DPE, VVD en Burgerbelangen, die met een motie aanstuurden op de camera’s. Zij vinden het flexibele toezicht na een beroving en een aantal pogingen daartoe noodzakelijk om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. „Gemeenten mogen camera’s op openbare plaatsen hangen om de openbare orde te handhaven. Openbare plaatsen zijn gebieden die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals uitgaanscentra, wegen en pleinen. Vervolgens mag de politie de camerabeelden gebruiken om strafbare feiten op te sporen”, zegt het OM.

Belangrijke voorwaarden voor cameratoezicht zijn dat minder vergaande maatregelen niet voldoende gebleken zij om de openbare orde te handhaven. Rondom de bewuste tunnels zijn bosschages gesnoeid, is de politie vaker aan het surveilleren en is een buurtwacht ingesteld. Daarnaast moet de inzet van camera’s niet op zichzelf staan, maar gebeuren in combinatie met andere maatregelen. De gemeente moet mensen informeren over het cameratoezicht, bijvoorbeeld met bordjes.

Strafbare feiten

Naast het OM is de Autoriteit Persoonsgegevens partij. Zij ziet toe op de privacy van personen. „Nemen de camera’s ook geluid op, of worden er op een andere manier geluidsopnames gemaakt, dan moet de gemeente mensen daarover ook informeren. De politie mag de camerabeelden niet langer dan vier weken bewaren. Behalve als er concrete vermoedens zijn dat er strafbare feiten op de camerabeelden staan. Dan mag de politie de beelden gebruiken om die strafbare feiten op te sporen”, aldus de AP.

Particulieren
Voor particulieren gelden andere regels. Op wie zelf cameraopnames maakt voor huiselijk gebruik is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in principe niet van toepassing. De AVG is wel van toepassing als particulieren delen van de openbare ruimte filmen voor beveiliging. Bijvoorbeeld als een camera in de tuin ter beveiliging van een woning of perceel en deze camera ook de openbare weg filmt die grens aan de tuin. Men mag alleen dat deel van de openbare weg filmen dat noodzakelijk is om de woning te beveiligen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: