Live Live

Ouderen doen auditie in Enschede voor rol in Vak Oud: ‘Hè, nu ben ik het weer kwijt’

Gepubliceerd: Woensdag 12 juni 2019 11:18

Ouderen doen auditie in Enschede voor rol in Vak Oud: ‘Hè, nu ben ik het weer kwijt’

Sommigen zijn na hun pensioen aan een nieuwe carrière begonnen, anderen hebben nog nooit op het toneel gestaan. De ouderen die auditie doen voor een rol in de nieuwe Scoren in de wijk-productie hebben dit gemeen: ze willen dolgraag een rol in ‘Vak Oud’.

Na zijn pensioen, een paar jaar geleden, moest het er maar eens van komen. „Ik heb altijd gezegd: dán ga ik zingen en acteren”, zegt Herman Klompenmaker uit Haaksbergen. Zingen doet hij inmiddels, bij Vocaal Theater Studio65. „Maar ik heb geen enkele ervaring met toneel. Voor hetzelfde geld zeggen jullie straks: blijf maar weg.”

Even later schudt Laurens ten Den hem de hand na een dialoog waarin Klompenmaker de Twentse rol voor zijn rekening nam (‘Wat een beschuutnkearlkes, onniedan’). „Niet gek hoor, voor een man zonder ervaring”, vindt de regisseur.

Twents
Zo’n 25 mensen van boven de 65 deden gisteren auditie in het Muziekcentrum, op het podium waar in september de theaterproductie Vak Oud zal staan. Vijf mannen en twee vrouwen zijn nodig voor het nieuwe theaterspektakel van ‘FC Twente, Scoren in de wijk’ in samenwerking met het Wilminktheater. De rollen zijn deels in het Twents. In het verhaal, vertelt Laurens ten Den de auditanten vooraf, zitten de mannen in het stadion wekelijks bij elkaar. ,,Een beetje klagen over dat voetbal niet meer zo is als het geweest is. Een beetje lullen over voetbal, maar vooral over het leven. En dan vertellen ze elkaar niet veel over hun gevoelens, zoals mannen zijn, zoals Tukkers zijn.”

Uiteindelijk gaat Vak Oud over oud worden in voor- en tegenspoed. ,,Ik wilde het eerst ‘een ode aan het krakkemikkige lijf en de soepele geest’ noemen”, zegt Ten Den. „Maar het is geworden: een stuk over de kracht van de zilveren generatie.” Vijf mannen en twee vrouwen die straks tegelijk op het podium staan, dat wordt een uitdaging, zegt hij. „Het is een beetje tennissen met de tekst.” Vandaar dat hij de auditanten vandaag ook vast een beetje laat pingpongen. Eerst aan een grote tafel van papier, later twee aan twee zonder tekst. Dat hoeft niet perfect en dat is het ook nog niet. „Nu ben ik het wéér kwijt”, roept een dame. Of: „Hé, ik heb ineens jouw tekst.”

Groot feest
Hoewel in eerste instantie wordt gezocht naar hoofdrolspelers, kan Vak Oud meer oudere acteurs en actrices gebruiken. „Na de pauze wordt het één groot feest”, zegt Ten Den. „Dan is het publiek de gast en de zaal de feestzaal. Straks vroeg iemand: ‘Kun je nog een jazzzangeres gebruiken?’ Ja natuurlijk kan ik die gebruiken. Ook: ‘Ik kan een clownsact.’ Fijn. Op een feest kan alles.”

Op 24 en 25 juni is de tweede auditie-ronde. Die dagen zijn niet alleen om te kijken hoe sommige acteurs met elkaar matchen. Ook mensen die graag alsnog auditie willen doen, kunnen zich daarvoor aanmelden, zegt uitvoerend producent Marieke Schiphorst. Dat kan via: redactie@wilminktheater.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: