Live Live

Oud-hoofdredacteur RTV Oost: ‘Ik mis de reuring bij de omroep’

Gepubliceerd: Zondag 11 augustus 2019 09:36

Oud-hoofdredacteur RTV Oost: ‘Ik mis de reuring bij de omroep’

Het gerucht als halve waarheid. Henny Everts, oud-directeur/hoofdredacteur van RTV Oost zou na zijn pensionering naar Thailand zijn verhuisd. Niet onlogisch, want hij heeft een Thaise vriendin.

Maar wie bij een afgelegen woning in een bosperceel even buiten Haaksbergen door een hoekraam naar binnen gluurt, kan hem zien zitten, ijverig tikkend op zijn laptop. „De helft van het jaar woon ik hier. Een soort permanente vakantie”, zegt Everts (71). In het najaar gaat het weer richting Thailand. „Ik wil hier de boel opgeruimd achter laten. In november zijn de bladeren van de bomen.”

Helemaal naar Thailand, zijn vriendin zou wel willen. Haar familie woont er, haar zoon heeft daar een goede baan. „Ligt aan mij dat we hier nog zitten. Ik ben te veel Tukker. Ik ben verknocht aan dit land, dit klimaat, deze cultuur.”

Als hij al verhuist, dan naar Hengelo. Liefst ’t Tuindorp. „Ik ben een jongen van de Kotteschool.” Vol vuur vertelt hij het verhaal. Hoe voor de bouw van de school stenen zijn gebruikt uit de ruïnes van het bombardement, dat ze wit werden geschilderd om de beschadigingen te verdoezelen en dat koningin Wilhelmina de school heeft geopend. „De school is afgebroken. Doet mij pijn. En weet je wat daarvoor in de plaats kwam? De Moeder Teresakerk, die nu is afgebrand. God bestaat.” Meteen er achteraan: „Voor de mensen die getroffen zijn is het verschrikkelijk, maar wat een ironie.”

God bestaat: woorden die je niet snel van Henny Everts zou verwachten. Hij zou hoofdredacteur van De Twentsche Courant worden. Economieredacteur was hij, sport had hij ook gedaan. Maar hij was niet katholiek, wat voor de topfunctie bij het katholieke dagblad een vereiste was. Waarop Marinus Potman hem naar Radio Oost haalde.

Bij Oost bouwde hij met name aan de televisiepoot. „Pionieren.” Met trots denkt hij terug aan programma’s als Regiotap en Van jonge leu en oale grond. „Het is allemaal weggezakt”, moppert hij over de huidige programmering bij de regionale omroep. „Ik mis de reuring. Expeditie Oost is veel te gemakzuchtig. Sport is redelijk.”

Dit is precies de reden dat hij zo fanatiek op zijn laptop zat te tikken. „Ik hou me er nog erg mee bezig, ja.” In de nieuwe opzet voor de publieke omroep wordt NPO3 een zender voor de regionale omroepen. „Het kan weer! En nu landelijk. Je krijgt een heel net in de schoot geworpen. Een unieke kans, maar niemand is enthousiast. Ik zie geen ambitie, geen durf, geen ondernemerschap. Er wordt door de leiding te veel op de winkel gepast. Ze houden zich vooral bezig met de vraag wat hun positie is straks. Mijn handen jeuken.”

Maar ja, straks zit hij weer een half jaar in Thailand, in agrarisch gebied, tegen de grens met Laos aan. Maar wel met de gedachten in Twente. Hij werkt mee aan het boek dat Peter Schavemaker schrijft over RTV Oost. „Ik heb hem mijn archief gegeven.” En hij leest de Twentse romans. Bonita Avenue van Peter Buwalda, De heilige Rita van Tommy Wieringa. „Mooi, hoe ze de Twentse mentaliteit hebben vastgelegd.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Theo Hakkert

Deel deze pagina: