Live Live

Oud fabriekje Getfertweg in Enschede ‘gered’

Gepubliceerd: Vrijdag 19 juli 2019 15:55

Oud fabriekje Getfertweg in Enschede ‘gered’

Vreugde bij de Enschedese erfgoedorganisaties: het fabrieksgebouw aan de Getfertweg 191 blijft behouden. Gemeente en ontwikkelaar zijn het eens over de invulling.

Het voormalige fabriekje aan de Getfertweg wordt gerenoveerd en krijgt de bestemming 'kantoren'. Dat is de gemeente overeengekomen met de nieuwe eigenaar. Het omliggende terrein mag gebruikt worden voor woningbouw.

Tegen de vlakte
Drie erfgoedorganisaties, de Stichting Historische Sociëteit Enschede Lonneker, Erfgoed vereniging Heemschut en de Stichting Cuypersgenootschap, kwamen onlangs in het geweer tegen de afbraak van het pandje. Het zou tegen de vlakte gaan om ruimte te maken voor twintig nieuwe woningen.

Onderzoek
In eerder onderzoek naar cultuurhistorische waarden in de wijk kwam het gebouwtje niet naar voren als waardevol, maar dat was een onjuiste conclusie, meenden lokale historici. Het pandje dateert uit de wederopbouw en heeft daar ook de kenmerken van. Zelfs de architect is bekend: Joan Klein Breteler.

De gemeente ging nog eens in gesprek met de eigenaar en dat leidde tot een nieuwe afspraak. 'Samen met de ontwikkelaar hebben wij gezocht naar mogelijkheden, deze zoektocht is positief en constructief verlopen.'

Milieuregelgeving

Wonen in het pand bleek niet mogelijk, vanwege het naastgelegen bedrijventerrein Hardick & Seckel. Dat levert problemen op met milieuregelgeving. 'Onwenselijk', aldus de gemeente. De functie kantoren is wel mogelijk. Genoemd worden 'Architectenbureaus, webdesign en dergelijke'.

Hoewel het eigenlijk niet de bedoeling is nieuwe kantoormeters te creëren terwijl er nog leegstand is, kan de gemeente uitzonderingen maken voor 'betere vierkante meters kantoorruimte met ruimte voor moderne en hippe concepten' en voor gebouwen met monumentale uitstraling.

‘Een geweldig succesje’
Marcel Meijer Hof, lid van de gemeentelijke Cultuurhistorische Adviescommissie, noemt het nieuwe plan 'een geweldig succesje'. „Aanvankelijk zag niemand er iets in”, stelt hij. „Dat de aanblik nu toch behouden blijft onderstreept nog maar weer eens het belang en de waarde van goede Wederopbouw-architectuur.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: