Live Live

Oud-Enschedeër Rob Freriks betrokken bij vechtpartij tijdens vergadering 50Plus

Gepubliceerd: Dinsdag 15 mei 2018 22:52

Oud-Enschedeër Rob Freriks betrokken bij vechtpartij tijdens vergadering 50Plus

Drie mensen hebben aangifte gedaan tegen oud-Enschedeër Rob Freriks, na een vechtpartij op de ledenvergadering van 50Plus onlangs in Deventer. Freriks heeft daar volgens de Vroomshoopse afdelingsvoorzitter Leendert Lodder twee mensen geslagen. Freriks overweegt op zijn beurt ook aangifte te doen.

Het loopt behoorlijk uit de hand op zaterdag 5 mei. Tijdens de ledenvergadering van de Overijsselse afdeling van 50Plus in een speeltuingebouw in Deventer ontstaat een vechtpartij. Statenlid Fred Kerkhof en een vrouw die ook bij de bijeenkomst aanwezig is, lopen daarbij verwondingen op en doen aangifte van mishandeling. De beheerder van het gebouw De Ark doet aangifte wegens huisvredebreuk. Maar ook Rob Freriks, die door de drie wordt beschuldigd, komt niet ongeschonden uit de strijd.

Rob Freriks
Freriks, oud-uitbater van café De Drink-eet in Enschede is de hoofdpersoon in het verhaal. Het erelid van 50Plus woont al jaren vrijwel elke vergadering bij van de Overijsselse afdeling, waar hij in 2011 zelfs lijsttrekker voor is. Tijdens de vergadering van 5 mei toont hij zich bijzonder kritisch, samen met medelid Piet van ’t Wout. De twee zijn het niet eens met de bestuursstijl.

Dat wordt hen niet in dank afgenomen. Leendert Lodder uit Vroomshoop vraagt hen daarom weg te gaan. Als ze dat weigeren, vertrekken de ongeveer 25 aanwezigen naar een andere zaal. Volgens Lodder en Fred Kerkhof proberen de twee kritische leden daar ook binnen te komen. Kerkhof zegt dat hij dat probeerde te verhinderen en dat Freriks hem vervolgens sloeg.

Lodder, die tijdens het vervolg van de vergadering werd verkozen tot voorzitter van de Overijsselse 50Plus-afdeling, noemt het ‘schandalig’. „Ik heb de verwondingen van Fred Kerkhof gezien. Hij had blauwe plekken op zijn rug. En dat je als man een vrouw slaat is helemaal min. De vrouw krijgt nu zelfs slachtofferhulp.”

Problemen
Rob Freriks heeft echter een hele andere lezing van het verhaal. In een uitgebreide schriftelijke reactie stelt hij dat er al jaren problemen zijn tussen hem en het bestuur. Ook schrijft hij dat zijn ex-vrouw Jeannette de Caluwé een dominante rol speelt rond het bestuur, waar ze overigens geen lid van is. Volgens Freriks is tijdens de vergadering geprobeerd hem en Piet van ’t Wout de mond te snoeren.

Dat is de reden dat ze de zaal niet zomaar hebben verlaten. Van ’t Wout heeft gezien wat er vervolgens gebeurde. „Fred Kerkhof duwde Rob met grof geweld naar achteren en greep Rob bij de keel (...) Toen sloeg de vlam in de pan. Rob wilde zich uiteraard verdedigen en sloeg terug”, aldus Van ’t Wout. „Zijn neus bloedde en zijn kostuum van 600 euro raakte beschadigd.” Beiden zijn vervolgens toch vertrokken en zijn direct naar het politiebureau gedaan. Daar heeft Freriks melding gedaan. Met een officiële aangifte wacht hij nog ‘om de partij niet te beschadigen’.

Woordvoerder André van Wanrooij van 50Plus zegt op de hoogte te zijn van de rel in Overijssel. De partij onderzoekt volgens Van Wanrooij wat er precies is gebeurd. De uitkomst kan wel even op zich laten wachten, aangezien de partij sinds maandagavond in een ernstige crisis verkeert. Op één lid na stapte het complete landelijke partijbestuur op.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita.

Deel deze pagina: