Live Live

Orkest van het Oosten smelt samen met Gelders Orkest

Donderdag 01 februari 2018 18:51

Orkest van het Oosten smelt samen met Gelders Orkest

De kogel is door de kerk: het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest gaan fuseren. De directies van beide gezelschappen zijn daarover eens geworden.

Per 1 september van het volgend jaar moet de nieuwe orkestvoorziening er staan. De symfonieorkesten van Overijssel en Gelderland, beide met een lange geschiedenis, gaan dan op in het nieuwe Muziekhuis van het Oosten met als standplaatsen Enschede en Arnhem. De namen Orkest van het Oosten en Gelders Orkest blijven in beide provincies vooralsnog als merknaam gehandhaafd.

Prijskaartje
Belangrijk punt in de plannen is het handhaven van de twee vestigingsplaatsen, traditioneel het meest gevoelige punt in een orkestenfusie. Met hun keuze voor Enschede als repetitieplek voor opera’s en educatieve concerten en Arnhem als brandpunt van het symfonisch repertoire wordt deze klip omzeild. Aan deze keuze hangt overigens wel een prijskaartje. Om de orkesten te laten reizen, is een extra bedrag nodig van 250.000 euro per jaar.

De totale rekening voor het ambitieuze orkestplan is zelfs nog hoger. Om het gefuseerde gezelschap te laten functioneren in beide provincies en nieuwe ambities te realiseren, is een extra investering nodig van 1,2 miljoen euro. Daarvoor is inmiddels een beroep gedaan op de gezamenlijke provinciebesturen van Gelderland en Overijssel.

Verbinden
Het nieuwe orkest krijgt als voornaamste opdracht om zoveel mogelijk mensen te bereiken met live symfonische muziek. Het gezelschap moet daarnaast verbinden en aantonen over een maatschappelijke meerwaarde te beschikken. Ook talentontwikkeling is een belangrijk speerpunt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: