Live Live

Orkest van het Oosten en Gelders Orkest gaan vanaf de zomer verder als een orkest

Gepubliceerd: Donderdag 25 april 2019 11:02

Orkest van het Oosten en Gelders Orkest gaan vanaf de zomer verder als een orkest

De eenwording van het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest is al deze zomer een feit. Beide orkesten worden dan één organisatie onder één nieuw aan te stellen leiding. Huidig dirigent Ed Spanjaard en directeur Kees Meijer vertrekken.

Meijer, die met in ingang van 1 augustus gemeentesecretaris wordt in Enschede, denkt dat zowel het orkest zelf als het publiek in de regio van de fusie zal profiteren. “Er komen simpelweg meer concerten in de regio, ook op plaatsen waar we in het verleden helemaal niet kwamen. En door de fusie kunnen we nu ook weer vaker de grote werken spelen die we de laatste jaren noodgedwongen wat hebben laten liggen.”

Het vertrek van hemzelf en vaste dirigent Ed Spanjaard valt samen met het begin van het nieuwe seizoen, zo liet de scheidende directeur woensdag bij de traditionele presentatie van de seizoensbrochure weten. Zowel Meijer als Spanjaard kwamen drie jaar geleden in dienst van het Orkest van het Oosten met de opdracht leiding te geven aan het gezelschap tijdens het fusieproces dat deze zomer formeel wordt afgerond. Beide orkesten gaan dan verder als één organisatie voor Oost-Nederland onder leiding van een nieuwe chef-dirigent en een nieuwe directeur. De benoemingsprocedures lopen. Hoewel de merknamen Orkest van het Oosten en Gelders Orkest voorlopig blijven bestaan, krijgt het fusieorkest na deze zomer al een nieuwe, overkoepelende naam.

“Met het bereiken van de fusiedatum zit mijn werk erop. Wiebren Buma, mijn collega uit Gelderland, is in februari al vertrokken. Beide orkesten staan er nu financieel goed voor en zijn klaar voor de toekomst. Het fusieproces was niet altijd makkelijk maar grote problemen zijn er niet geweest. Als ik zie hoe moeizaam fusies in de praktijk vaak verlopen, dan beschouw ik dat als een compliment aan beide organisaties.”

Overgangsseizoen
In het programma voor het nieuwe seizoen zijn de eerste effecten van de fusie al te zien. Zo schuiven musici van het Orkest van het Oosten in september in Arnhem aan bij een grootschalige uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten tijdens de 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem. “Doordat we nu over veel musici beschikken, kunnen we ook veel meer doen. Speelt het ene deel van het orkest bij de Reisopera, dan kan het andere deel concertseries spelen in beide provincies.”

Toch is het nieuwe seizoen volgens Meijer nog vooral een overgangsseizoen. “,Nog niet alle mogelijkheden zijn benut. Beide orkesten zaten nog met afspraken uit het verleden. In ons geval was dat bijvoorbeeld het tv-programma Maestro. Pas vanaf volgend seizoen zal er echt sprake zijn van één gezamenlijke programmering onder de nieuwe leiding.”

Het nieuwe fusieorkest bestaat straks uit 116 musici. Onder meer ook dankzij de extra steun van 1,9 miljoen euro van de provincies Gelderland en Overijssel vallen er geen ontslagen en kan een flink deel van arbeidscontracten zelfs worden uitgebreid. “Bij het Gelders Orkest hadden ze contracten van maximaal 0,6 procent, wij van 0,7. In de nieuwe opzet worden die maxima opgehoogd tot 0,8. Vooral de strijkers, die het vaakst op het podium zitten, zullen hiervan profiteren.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
De hoogtepunten van het nieuwe seizoen:
* De musicalklassieker Wonderful Town van Leonard Bernstein als aftrap van het seizoen. Ook de Nederlandse Reisopera werkt hieraan mee.
* Het War Requiem van Benjamin Britten in september bij gelegenheid van 75 jaar Market Garden/Slag om Arnhem.
* Symphonic Cinema: muziek van Gustav Mahler in bioscoop-setting (juni 2020)
* CLASSSH: klassieke muziek gebracht als popconcert in oktober
* Maestro Jules Presenteert: een interactief concert met een hoofdrol voor dirigent Jules van Hessen (oktober)

Grote symfonische werken
Het nieuwe orkest gaat de grote symfonische werken spelen in zeven concertzalen. Voor Overijssel gaat het daarbij om Zwolle, Enschede en Deventer. Ook het aantal concerten op kleinere podia zoals bijvoorbeeld Rijssen, Goor en Hardenberg zal worden opgevoerd, naast de educatieve projecten voor kinderen, scholen en maatschappelijke instellingen.

Volgens Meijer blijven Enschede en Arnhem de twee vaste repetitieplekken van het nieuwe orkest. Ook de staf zal over de twee locaties worden verdeeld. “Natuurlijk zal er meer worden gereisd, maar we zullen daarbij steeds kijken wat het meest effectief en efficiënt is. Beide orkesten zijn sterk in hun regio geworteld, en dat zal ook in de toekomst zo blijven.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: