Live Live

Opnieuw uitstel: Enschede schuift energievisie weer voor zich uit

Gepubliceerd: Dinsdag 21 januari 2020 16:22

Opnieuw uitstel: Enschede schuift energievisie weer voor zich uit

Uitstel op uitstel op uitstel. Moedeloos wordt GroenLinks ervan. Komt die beloofde energievisie er nou nog, of hoe zit dat?

Redactie | Tubantia

In het voorjaar van 2017 beloofde het Enschedese college om binnen een jaar een visie op te stellen over de vraag: hoe gaat Enschede duurzame energie opwekken. Die visie was essentieel voor het aanleggen van windmolens en zonneparken. Maar een jaar bleek te kort, dus werd het begin 2019. Ook dat werd niet gehaald en de nieuwe deadline was begin 2020. Binnenkort dus? Nee, er komt weer uitstel. Het wordt nu eind dit jaar, kreeg de gemeenteraad vorige week te horen.

Dringende vragen
De fractie van GroenLinks is het wachten meer dan beu en heeft een lijst met dringende vragen opgesteld voor het college. „GroenLinks begint er moedeloos van te worden”, stelt de fractie. „Is het college, en in het bijzonder de wethouder duurzaamheid, zich bewust van de urgente noodzaak om ook in Enschede een stevige bijdrage te leveren aan de transitie van fossiele naar duurzame en hernieuwbare energiebronnen?”

Waarom wordt het nu weer later, vraagt GL zich af. „Vindt het college het redelijk en uitlegbaar dat het opstellen van de energievisie nu al 3,5 jaar in beslag lijkt te gaan nemen?” De fractie van GL wil nu precies weten wat er in de tussentijd allemaal gebeurd is en vooral ook: waar de vertraging door veroorzaakt werd.

Stok achter de deur
In het coalitieakkoord is bovendien een stok achter de deur afgesproken: mocht binnen twee jaar blijken dat het allemaal niet opschiet, dan wordt er ook in delen van de gemeente gekeken die tot nu toe gevrijwaard bleven van windmolens en dergelijke. Dat punt is zo’n beetje bereikt, meent GroenLinks. „Is het college van mening dat er voldoende voortgang wordt geboekt?” En zo niet: „Is al bekend om welke gebieden het gaat? En zo ja, welke zijn dat dan?”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: