Live Live

Open dag bij Enschedese schietvereniging: ‘Eerst ga je onder het vergrootglas’

Gepubliceerd: Maandag 15 april 2019 09:24

Open dag bij Enschedese schietvereniging: ‘Eerst ga je onder het vergrootglas’

Schietvereniging E&L is van 1900, maar nog steeds springlevend. Op de open dag kwamen zaterdag ruim honderd bezoekers af. „Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel.”

Schietvereniging E&L is van 1900, maar nog steeds springlevend. Op de open dag kwamen zaterdag ruim honderd bezoekers af. „Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel.”

In de kelder van het onderkomen van Schietvereniging Enschede&Lonneker aan ’t Sander geeft Jan ter Borg even een demonstratie steelplate schieten. Zo snel mogelijk veertien bordjes omschieten, is de opdracht. Hij kan het in 4,85 seconden, inclusief magazijnwissel, zegt hij zelf. Maar hij is dan ook meervoudig Nederlands kampioen, net als zijn broer Harry. Als de schoten zijn gelost, staat er nog één bordje rechtop.

Broodjes worst
„Daar baalt-ie van als een stekker”, zegt voorzitter Freddy Borrèl. Jan ter Borg laat op zijn groene timer zijn tijd zien: 7,69 seconden. De magazijnwissel ging in 1, 74 seconden. „Dat moet onder de 1.50”, zegt Ter Borg met de nodige zelfkritiek.

Boven in de kantine gaan de broodjes worst rond. De club telt 250 leden en dat aantal is licht groeiend. „Een uurtje schieten en daarna de gezelligheid van de kantine”, zegt bestuurslid Wim Arentz, die al 38 jaar lid is. „Wij hebben ook een derde helft”, zegt Borrèl. „We hebben leden uit alle lagen van de bevolking, dat maakt de vereniging heel leuk.”

Parkhotel
De voorzitter is al 27 jaar lid van E &L. De club werd opgericht door jagers en de familie Van Heek. De eerste locatie was het Parkhotel. Aan ’t Sander zit de club sinds 1969, weet Arentz. De open dag is bedoeld om mensen bewust te maken dat schieten een sport is.

„Het is een andere tak van sport dan voetbal en handbal”, zegt Borrèl. „En het is geen kaartclub. Je komt onder een vergrootglas te liggen als je binnenkomt. Dat zijn we verplicht aan onze leden.” Arentz vult aan: „Het moet bij aspirant leden doordringen dat het om schietsport gaat en niet om legaal wapenbezit.’’ De screening vooraf is streng. Het royeren van leden komt voor.

Onbesproken gedrag
„Je moet van onbesproken gedrag zijn én blijven”, zegt de voorzitter. „Illegaal vuurwerk, drinken en autorijden, geweld - op de eerste plaats - of trammelant met de buren: dan word je geweigerd of kun je geen lid blijven. We zijn heel kritisch, of noem het een gezonde scepsis.”

De schietpartij in Alphen aan de Rijn met Tristan van der V. heeft de schietsport geen goed gedaan, zeggen Borrèl en Arentz. ‘Verkeerde’ mensen zochten de schietclubs op en de wetgeving werd scherper. Ongewenst vuurwapenbezit moet worden voorkomen, vinden ze bij V&L.

Introducties
Op de eerste en derde woensdag van de maand zijn er introducties. Verder is er een interne competitie, een Twentse en een landelijke. Arentz: „Mensen die belangstelling hebben bieden we een gedegen opleiding inclusief veiligheidslessen. Als je thuis een appel kunt raken dan word je hier geleerd het steeltje door te schieten.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: