Live Live

Opdoeken? Enschede Eschmarke weer rustigste station van Nederland

Gepubliceerd: Donderdag 31 oktober 2019 12:10

Opdoeken? Enschede Eschmarke weer rustigste station van Nederland

Sluiten, upgraden of niks doen: wat moet er gebeuren met station Enschede Eschmarke? Het station is opnieuw het rustigste treinstation van Nederland. Nog geen 50 reizigers gemiddeld per dag telde het station vorig jaar. Weegt dat nog op tegen de kosten?

Rutger Borgerink | Tubantia

De tijd staat stil op Enschede Eschmarke. Letterlijk, want de stationsklok blijft steken op 12.00 uur. Het is typerend voor de desolate aanblik van het station. Het is 08.10 uur. Ochtendspits, zou je denken. Toch is het perron leeg. Niemand staat te wachten op de trein naar Enschede centraal of richting Glanerbrug en vervolgens de grens over naar Münster of Dortmund.

Drugs
„Ik kan het aantal reizigers dat hier uitstapt elke ochtend op één hand tellen”, vertelt Diane Nijland, die op de weg naast het station haar vaste route loopt met haar twee honden.

„Het is sowieso geen fijn station”, zegt ze, wijzend naar de tunnel onder het treinviaduct. „Drugs, hè. Er wordt volop in drugs gedeald. Met name ’s avonds als het donker is. Dan mijd ik deze route hoor. De straat is ook slecht verlicht.”

Zelf pakt ze hier nooit de trein. „Mijn man en zoon gaan wel eens naar FC Twente met de trein, maar dan stappen ze op in Glanerbrug, dat is hier vlakbij.”

Forensenstation

De ochtendstilte wordt onderbroken als de trein uit Duitsland arriveert op de Eschmarke. Pascal Lauterbach (23) uit Steinfurt is de enige die uitstapt. „Het is hier altijd enorm rustig”, vertelt de Duitser, die werkt bij een bedrijf op een paar minuten lopen van het station. „De trein is voor mij heel handig. Ik woon naast het station in Steinfurt en een half uur later stap ik hier weer uit.”

Drie mensen stappen uit de trein die twintig minuten later arriveert vanuit de richting Enschede. Allemaal om verderop bij een van de bedrijven aan het werk te gaan. Eschmarke is daarmee vooral een forensenstation. Dat is terug te zien in de cijfers. Waar het aantal reizigers doordeweeks al laag is, blijft het aantal in het weekend steken op slechts 25 tot 30 per dag.

Kosten
De vraag is of dat lage aantal passagiers opweegt tegen de kosten van station De Eschmarke. De provincie en de gemeente Enschede zijn opdrachtgever voor de grensoverschrijdende treindienst en betalen daarom mee aan het station.

Beide verwijzen naar ProRail als het om geld gaat, maar de spoorbeheerder wil niet zeggen hoeveel de exploitatie van De Eschmarke kost. „Deze gegevens zijn niet openbaar. Met het oog op toekomstige aanbestedingsprocedures is deze informatie bedrijfsgevoelig en doen we hier verder geen uitspraken over”, aldus een woordvoerder.

Ook navraag bij andere instanties geeft geen duidelijkheid over de kosten van het station. „Het zal niet om honderdduizenden euro’s per jaar gaan”, zegt Vincent Wever van Goudappel Coffeng, het onderzoeksbureau dat overheden adviseert over mobiliteit. „Het station heeft geen wissels, maar treinen moeten er wel stoppen en optrekken. Dat kost energie en dus geld. Ook het onderhoud van het perron en de abri’s kost geld.”

Vinexwijk
Met de kennis van nu kun je je afvragen of dit treinstati­on ooit aangelegd had moeten worden
Vincent Wever van Goudappel Coffeng, het onderzoeksbureau dat overheden adviseert over mobiliteit

Station Enschede Eschmarke werd in 2001 geopend. Eschmarke moest dé vinexwijk worden met massale nieuwbouw aan de rand van de stad. „Met die gedachte is het station ook aangelegd”, vertelt Wever. Maar de ooit zo ambitieuze plannen voor de vinexwijk werden jaar na jaar dunner. „Met de kennis van nu kun je je afvragen of dit treinstation ooit aangelegd had moeten worden”, aldus Wever.

Het treinstation opheffen zal niet snel gebeuren, voorspelt de onderzoeker, die voormalig hoofdredacteur is van het OV-Magazine. Wever heeft een voorstel: „Leg een Parkeer- en Reisterrein, een Park & Ride, aan bij het station. Met zo’n P&R verleid je mensen uit Duitsland om op Eschmarke op de trein te stappen. Zij staan dan in een paar minuten in hartje Enschede. Dat scheelt flink in de parkeerkosten. En op de Zuiderval en de Boulevard staat het op zaterdag ook vaak hopeloos vast met verkeer. Dat los je dan ook op.”

Wever plaatst wel een kanttekening: „Alles valt of staat met goede reisinformatie en een campagne om de P&R onder de aandacht te brengen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: