Live Live

Op pad met de burgerwacht in Enschede: koffie, saucijsjes maar vooral veel dankbaarheid

Maandag 02 december 2019 08:33

Op pad met de burgerwacht in Enschede: koffie, saucijsjes maar vooral veel dankbaarheid

Twaalf burgerwachten zorgden voor een veilig gevoel bij mensen die vrijdag en zaterdag door de fietstunnel aan de Oude Dijk en de Zuid Hollandlaan moesten. De bende die in oktober fietsers met een vuurwapen bedreigde, liet zich niet zien. Wel klonk 89 keer ‘dankjewel’ en ‘goed bezig’.

Marjon Kok | Tubantia

20.59 uur. Bart, Camal, Erik en Wouter ontmoeten elkaar voor de fietstunnel aan de Oude Dijk. Het is drie graden, dus muts op, handschoenen aan, dikke winterjas. Daarover een reflecterend hesje. Want ze willen laten zien dat ze hier zijn voor de wijk, voor de mensen die uit Helmerhoek naar de stad fietsen, of zich op de scooter terug naar hun warme huis spoeden.

De mannen, vijftigers en ouder, wíllen wel met hun achternaam in de krant, maar het lijkt ze niet verstandig. „Anders staan ze zó aan de voordeur”, zegt Bart.
‘Ze’ zijn de criminelen die fietsers overvallen en nog steeds niet zijn opgepakt. ‘Ze’ zijn ook de aanleiding om in Helmerhoek een burgerwacht op te richten. Bijna dertig mensen hebben zich aangemeld, en er is al drie keer gepatrouilleerd. In het weekend, door de week, in het donker op onvoorspelbare tijden. „Mooi ook dat twee vrouwen uit het Ribbelt erbij zijn”, zegt Wouter. „Toen ik vroeg waarom ze meedoen, zeiden ze: ‘onze kinderen hebben vriendjes in Helmerhoek en fietsen door de tunnels. We willen dat ze veilig zijn.’”

21.07 uur. Fietser nummer vijf en zes stoppen bij de burgerwachten. Uit hun tas toveren ze warme saucijzenbroodjes, servetjes erbij. Een gesprek ontspint zich. Bart: „Enschede Zuid wordt toch een beetje geamputeerd van de stad doordat de tunneltjes niet veilig zijn. Ik heb geen angstige vrouw en mijn kinderen waren ook nooit bang als ze gingen stappen, maar het wordt anders als je denkt wat er aan het einde van de tunnel op je af kan komen.”

Terwijl een man alleen de vaart er flink in heeft, fietsen twee meiden langs: ‘Hé hoi, bedankt’, roepen ze. Camal en Erik vertellen intussen dat zij hun kinderen op het hart drukken nooit met minder dan twee door de tunnels te fietsen. ,,Als ze alleen zijn zeg ik: Ga maar bovenlangs.”

21.30 uur. De saucijsjes zijn goed en wel op, en daar stopt het volgende echtpaar uit de buurt al. Koffie, thee, koekje. Erik ziet verderop iets. Samen met Bart loopt hij erheen. Loos alarm. „Zie je die lantaarnpaal? Daar zit een knopje op waarmee je het licht feller kunt maken.”

De mannen nemen hun taak serieus. Niet alleen hopen ze de politie op het spoor te zetten van de ‘mannen’ die in oktober vier jongens belaagden en met een vuurwapen bedreigden en die een jongen alleen van zijn telefoon beroofden, ook willen ze dat de mensen uit de wijk zich weer veilig kunnen voelen.

21.46 uur. „Hartverwarmend”, zegt Erik als een jongen op een scooter in het voorbijgaan roept: ‘Goed bezig hé!’ „Je voelt de verbondenheid met de wijk. Als iedereen een klein beetje doet, ben je er al.” Zijn oudste kinderen gaan naar de middelbare school. „De eerste avond dat wij surveilleerden, keken fietsers nog wat argwanend. Maar het gaat als een lopend vuurtje. De hele school weet nu al waar wij mee bezig zijn. Wij zijn het verlengstuk van de politie.”

Jan Olde Kalter, vertegenwoordiger van de wijkagenten in Enschede Zuid, is blij met de gezamenlijke aanpak. De lijntjes met de burgerwacht in Helmerhoek zijn kort. Mocht er iets gebeuren, dan is de politie er snel bij. „We weten wanneer er wordt gepatrouilleerd, en één telefoontje is genoeg. Bovendien hebben we de afgelopen weken tijdens late diensten en nachtdiensten gefocust op de fietstunneltjes. Als politie, gemeente en burgerwacht samen vol gas geven, hoop ik dat we die criminelen snel kunnen inrekenen.”

22.10 uur. Fietser 69 trapt door zonder iets te zeggen. „Zag je dat”, zegt Camal. „Hij had zijn kettingslot in zijn hand.” Niet iedereen vertrouwt het meteen als ze de mannen in de gele hesjes zien. Dat brengt Erik erop om te besluiten tegen iedereen vriendelijk goedenavond te zeggen.

22.18 uur. De mannen inspecteren de onveilige hoekjes van de 100 meter lange tunnel. In een nis zit een deur. Erik schijnt met z’n zaklamp. „Hier kun je je makkelijk verstoppen. En aan de spinnenwebben te zien wordt die deur nooit geopend.” Dichtgooien, die nis, luidt het oordeel.

22.28 uur. „Wat mij nu echt erg lijkt”, bedenkt Bart, „is dat wij hier om half elf weg gaan, en dat er een uur later iets gebeurt.”

„We moeten hier ook eens midden in de nacht gaan staan”, vindt Camal. „Tegenover ons wonen twee tienermeiden en die gaan pas om elf uur ’s avonds uit.”

22.30 uur. Genoeg voor vandaag. Morgen zullen hier weer burgerwachten staan, en volgende week. ,,Net zo lang tot die onverlaten zijn opgepakt”, zegt Camal. „Of tot ze zich nergens meer durven vertonen.” Fietser 89 zwaait.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: