Live Live

Op=Op Voordeelshop failliet, Twentse filialen in onzekerheid

Gepubliceerd: Dinsdag 26 maart 2019 16:19

Op=Op Voordeelshop failliet, Twentse filialen in onzekerheid

Budgetdrogisterijketen Op=op Voordeelshop is failliet. De rechter heeft vandaag de stekker uit de winkel getrokken. Dat betekent ook de sluiting van de filialen in Enschede, Almelo, Rijssen en Eibergen en Hengelo (twee filialen).

Maandag maakte het bedrijf met ruim 140 vestigingen en dik 1000 medewerkers al bekend op het randje van faillissement te verkeren. Het is nu aan de curator om te kijken of een doorstart tot de mogelijkheden behoort. Dat lijkt zeker niet uitgesloten; Op=op Voordeelshop liet eerder zelf weten dat aandeelhouders en adviseurs nog mogelijkheden zagen om de keten ‘in afgeslankte vorm door te zetten’.

Somber
Voor de medewerkers ziet de toekomst er somber uit. Het bedrijf heeft 1164 medewerkers, waarvan het merendeel in deeltijd werkt. In totaal zijn zij goed voor 318 voltijdsbanen. Het faillissement is aangevraagd voor de 141 winkels in Nederland en twee op Aruba. De tien winkels die in handen zijn van franchisers vallen buiten het faillissement. Alle winkels blijven voorlopig open. Via de webshop kan al niet meer besteld worden.

Ambities
OP=OP werd eind jaren negentig opgericht in Drenthe. Vier jaar geleden vierde het de opening van de honderdste vestiging. Het lijkt erop dat hoge ambities Op=op Voordeelshop de kop hebben gekost. Het bedrijf groeide de laatste jaren hard, wat ten koste ging van de financiële stabiliteit.

Recent opende de winkelketen nog een aantal vestigingen. In een toelichting zegt het bedrijf dat ‘uitdagende marktomstandigheden’ het bedrijf parten speelde. Op=op Voordeelshop was echter al jaren verlieslatend. In 2017 bedroeg het verlies bijna 7 miljoen euro, een jaar daarvoor was dat nog rond de 3 miljoen.

Intertoys en CoolCat
Op=op Voordeelshop is niet de eerste keten die spreekt van ‘lastige marktomstandigheden’. Onlangs gingen speelgoedketen Intertoys en kledingketen CoolCat ook al kopje onder. Intertoys heeft een tweede kans gekregen dankzij de Portugese investeerder Green Swan. Fysieke winkels zien hun verkopen hard teruglopen, nu consumenten steeds vaker hun spullen online kopen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Op=Op Voordeelshop

Deel deze pagina: