Live Live

Oost NL is vertrouwen in Koolen en Lithium Werks kwijt

Gepubliceerd: Vrijdag 18 januari 2019 20:39

Oost NL is vertrouwen in Koolen en Lithium Werks kwijt

Investeringsmaatschappij Oost NL heeft het vertrouwen verloren in zowel Kees Koolen als Lithium Werks. Lithium Werks had tot 12.00 uur vrijdagmiddag de tijd om een voorstel te doen voor terugbetaling van een lening van 7,5 miljoen euro.

Een ‘vooropgezette serie van handelingen’ door Lithium Werks en Kees Koolen leidt tot de vertrouwensbreuk met Oost NL. Die ‘handelingen’ betreffen de gevolgen van de breuk tussen Kees Koolen en Lithium Werks, op 4 januari van dit jaar. Vervolgens zijn tussen 5 en 9 januari de bedrijven Super B van Koolen en Lithium Werks ontvlochten, waar inmiddels de Amerikaanse zakenman Joe Fisher aan het hoofd staat.


„De herstructurering met verschuiven van vermogensbestanddelen is zonder enig overleg met Oost NL doorgevoerd”, schrijft directeur Marius Prins aan gedeputeerde Eddy van Hijum, die politiek verantwoordelijk is voor Oost NL. „Het is evident dat het vertrouwen in Kees Koolen en Lithium Werks fors geschaad is.”

Lening
Het gevolg is dat Oost NL de 7,5 miljoen euro lening die het aan Lithium Werks verstrekte, terug wil hebben. De belangrijkste drijfveer daarvoor leek het feit dat eigenaar Fisher van Lithium Werks Twente niet meer als centrale locatie van het concern zag. Vrijdagliet Lithium Werks echter weten dat het wél in Twente actief wil blijven en er grootse plannen te hebben.

Het leidt evenwel niet tot een andere opstelling bij Oost NL. Om het geld terug te krijgen ‘is Oost NL bereid te procederen tegen Lithium Werks en andere betrokkenen’, schrijft Prins, waarmee hij Kees Koolen bedoelt.

Van Hijum
De kwestie leidt tot politieke problemen voor gedeputeerde Van Hijum, In een brief aan Provinciale Staten schrijft hij de koers van Oost NL te steunen. Tegelijk kijkt hij uitvoerig terug op de besluiten die genomen zijn, voorafgaand aan het verstrekken van de lening. Daarbij werd afgeweken van het investeringsreglement, maar Van Hijum herinnert Provinciale Staten er aan dat zij daar zelf mee heeft ingestemd en dat de investering ook in Twente breed werd gedragen.

Op 23 januari verantwoordt Van Hijum zich in Provinciale Staten, tijdens een interpellatiedebat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lithium Werks

Deel deze pagina: