Live Live

Oost-Nederland kan doorgaan met traditie: uitstoot paasvuur is klein, maar heftig

Gepubliceerd: Woensdag 03 oktober 2018 07:51

Oost-Nederland kan doorgaan met traditie: uitstoot paasvuur is klein, maar heftig

De hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij het stoken van paasvuren is vergelijkbaar met de uitstoot door vuurwerk rond oud en nieuw. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Rond de paasdagen, in april van dit jaar, ontstond een verhitte discussie over de gezondheidsrisico’s van paasvuren. In de Randstad was de brandlucht van Duitse en Oost-Nederlandse paasvuren namelijk duidelijk te ruiken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kondigde naar aanleiding van die discussie aan de paasvuren ‘mee te nemen’ in de jaarlijkse emissieberekening.

Uit de berekening blijkt dat de hoeveelheden op jaarbasis bijna verwaarloosbaar klein zijn: zowel vuurwerk als paasvuren zorgen voor een half procent van de totale jaarlijkse uitstoot van fijnstof. Maar het zijn wel piekmomenten en die kunnen voor flinke overlast zorgen bij mensen die gevoelige luchtwegen hebben, zoals astma- en COPD-patiënten.

Afschaffen
De Stichting Houtrookvrij, die de discussie aanzwengelde, is nu beslist niet van plan om een verbod op paasvuren te eisen. Secretaris Vincent van der Heiden: „Wij richten ons vooral op houtrook die het hele jaar overlast geeft, zoals open haarden, vuurkorven en houtkachels. Dat is gewoon slecht voor je gezondheid en geeft veel overlast aan mensen met gevoelige luchtwegen. Vorig jaar hebben we op onze website aandacht besteed aan paasvuren, omdat we daar ook wel nieuwsgierig naar waren. Maar het werd een complete hetze, alsof we die traditie wilden afschaffen. Dat willen we niet. We kunnen als stichting Houtrookvrij natuurlijk moeilijk vóór paasvuren zijn, het geeft immers wel rookoverlast. Maar het heeft bij ons geen prioriteit, het is maar twee dagen per jaar, het gaat om een traditie en op jaarbasis is het maar heel weinig uitstoot. Wij hebben wel belangrijker dingen om tegen te vechten.”

Uitstoot
Het RIVM heeft geen exacte cijfers van de uitstoot per (paas-)dag. Er worden geen metingen verricht, omdat die erg duur zijn en het gaat om een incidentele en relatief kleine uitstoot. Woordvoerder Harald Wijchgel: „Wij maken elk jaar een jaaroverzicht van fijnstofemissie en daarbij kijken we naar welke bronnen voor welk deel verantwoordelijk zijn. Grootste veroorzakers zijn bijvoorbeeld verkeer, industrie, landbouw en consumenten. We hadden de paasvuren nog nooit meegenomen, maar dat hebben we nu voor het eerst wel gedaan. Uit onze berekeningen blijkt dan dat het een half procent van het jaartotaal is. Dat is niet veel. Maar als je er naast woont kun je er rond de paasdagen wel flink last van hebben.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: