Live Live

Ook Enschedese oorlogsgraven op kerstavond verlicht met kaarsjes

Zaterdag 16 december 2017 16:53

Ook Enschedese oorlogsgraven op kerstavond verlicht met kaarsjes

De wens van André van Aarsen (61)uit Glanerbrug gaat in vervulling. Ook in Enschede worden met kerst gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog herdacht en zullen er kaarsjes worden ontstoken op de Oosterbegraafplaats.

Op de Oosterbegraafplaats aan de Noord Esmarkerrondweg worden kerstavond kaarsen ontstoken bij de vijftig oorlogsgraven van het Gemenebest. Zoals al vele jaren ook de traditie is op de Canadese begraafplaats in Holten. ,,Opdat wij niet vergeten’’, zegt hij.

De bevlogen belastingambtenaar Van Aarsen meent dat ieder gesneuveld slachtoffer van de geallieerden een vlammetje verdient. De Glanerbrugger steekt al jaren tijd in het opsporen van nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Hij is gegrepen door de tragedies uit de oorlog.

Zijn nieuwste missie werd het laten ontsteken van kaarsen op het Enschedese kerkhof waar oorlogsslachtoffers liggen. ,,De lichtjesactie kan doorgaan’’, meldde Van Aarsen zaterdag. Het wordt een sobere plechtigheid, zondag 24 december om 17.00 uur, bij het vallen van de avond.

Lichtjesactie
Van Aarsen: ,,Belangstellenden kunnen zich verzamelen bij de hoofdingang. Vandaar lopen we gezamenlijk naar de graven. Na een kort welkomstwoord worden de kaarsen geplaatst en na een korte overpeinzing kan iedereen zijn weg vervolgen naar de eigen kerstviering.’’ Enschede sluit met deze lichtjesactie aan bij vele activiteiten elders in het land rond kerst.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita

Deel deze pagina: