Live Live

Ongekende slordigheid bij viervoudige moord Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 06 december 2018 10:19

Ongekende slordigheid bij viervoudige moord Enschede

De grootste moordpartij in de Twentse geschiedenis wordt niet gekenmerkt door professionaliteit en vernuft. Integendeel, amateurisme en puur toeval brengen de verdachten in het nauw.

De manier waarop vorige maand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede vier mannen tegelijkertijd werden doodgeschoten, doet denken aan koelbloedige en berekenende afrekeningen. Maar wie de gedragingen van de drie verdachten op een rijtje zet, stuit op ongekende slordigheid. Samen met een flinke dosis toeval zit justitie in een luxepositie. Dat blijkt uit onderzoek van de Tubantia, die met verschillende betrokkenen rond het moorddossier sprak.

Afgeperst
De verdachten Camil A. en zijn zonen Dejan en Denis trokken een week voor de moorden voor het eerst de aandacht van de politie. De eigenaar van een autobedrijf aan de Werfstraat in Hengelo verklaarde door de mannen te zijn afgeperst en deed aangifte.

Bij de afpersing zou een kogel rakelings langs het slachtoffer zijn gevlogen, als waarschuwing dat hij moest betalen. De familie A. wilde volgens de aangever 50.000 euro hebben voor een mislukte harddrugsdeal. De A.’s vertrokken uiteindelijk met 450 euro.

Als de verdachten het pand verlaten, worden ze rijdend in een auto, toevallig gefilmd door een dashcam in een voorbijrijdende auto. De politie krijgt de beelden, en de gefilmde Opel blijkt op naam van de familie te staan.

Geen stroman
Vervolgens lijkt het trio bewijs over de afpersing te willen verdoezelen. Omdat ze weten dat justitie naar de auto zoekt, verkopen ze de Opel en schaffen een Volkswagen Golf aan. Dat is het voertuig waarin ze direct na de moorden, om de hoek aan de Snelliusstraat, door een camera worden vastgelegd.

Bij de autowissel zijn ze slordig: ze gebruiken geen stroman om de Volkswagen op naam te zetten, zoals gebruikelijk is in het criminele circuit, maar registreren het voertuig opnieuw op eigen naam. Als de politie de camerabeelden van de Snelliusstraat ziet, wordt dus direct de link met de familie A. gelegd.

Getuige
Die link wordt sterker door een verklaring van een getuige, die het trio na de moorden in de Van Leeuwenhoek ziet. Hij beschrijft een oudere man met twee jongere mannen, die een tweeling zouden kunnen zijn. De beschrijving voldoet niet alleen aan vader en zoons A., maar ook een kenmerkend kledingstuk helpt de politie. Volgens de getuige droeg de vader een ouderwetse gleufhoed, en precies zo’n hoed wordt later in zijn woning gevonden.

Daar ligt ook een derde bewijsstuk: kogels van het kaliber .22, te gebruiken in een handpistool. Kogels van dat formaat zijn ook gebruikt om de vier mannen in Enschede dood te schieten, en een gelijke huls wordt in het Hengelose autobedrijf gevonden.

Net sluit zich
Het net rond de familie A., bekend in de hennepwereld, maar nooit eerder in verband gebracht met zware levensdelicten, sluit zich langzaam. Zeker als de jongste zoon tijdens een van zijn eerste verhoren bij de politie verklaart inderdaad in de buurt van de Van Leeuwenhoekstraat te zijn geweest. „Onderweg naar de woonboulevard”, zegt hij.

Als de politie hem tegenwerpt dat die niet in de buurt is, beroept hij zich op zijn zwijgrecht, wetend dat hij zijn mond voorbij heeft gepraat. Zijn vader en broer zwijgen al vanaf het begin.

Door de aaneenschakeling van slordigheden en toeval zitten de drie verdachten diep in de nesten, ondanks dat er weinig bekend is over hun motief voor de viervoudige moord.

Toeval
Dat er vier mannen zijn doodgeschoten, zou ook heel goed toeval kunnen zijn. Over slachtoffer Max Klaassen was al bekend dat hij vermoedelijk op het verkeerde moment op de verkeerde plek was, maar ook over Maijkel Akfidan en Artur Sargsyan rijst dat vermoeden.

Die twee zijn in de uren voor de moord namelijk naar Amsterdam gegaan om een airco te kopen. Ze vertrekken in Hengelo met de bestelbus van Akfidan, en gaan richting een growshop aan de Slimmerweg in de hoofdstad. Toevallig wordt die winkel op dat moment door de politie doorzocht. Zonder airco maken Akfidan en Sargsyan rechtsomkeert. Ze hebben nog contact met familieleden, maar vertellen niet waarom ze naar Enschede rijden, in plaats van terug naar Hengelo.

Beschieting
In Enschede vindt even later een beschieting plaats, die qua werkwijze doet denken aan de afpersing van een week eerder in Hengelo. Het trio komt op klaarlichte dag binnen met doorgeladen wapens en gaan dreigend op de aanwezigen af. Er is echter één verschil: waar in Hengelo alleen wordt gedreigd, vallen in Enschede ook doden.

Twee wapens
Raakten de verdachten in paniek toen ze geconfronteerd werden met meerdere getuigen? Verloor een van de familieleden het geduld en haalde de trekker over? Vast staat dat er met zeker twee wapens is geschoten, en dat Akfidan en Klaassen apart werden gezet en van dichtbij geliquideerd. En door de dikke stapel aan bewijs staat ook vast dat Camil, Dejan en Denis A. er volop bij betrokken waren.

Na de moorden rijdt het trio naar Hengelo, waar de vader en oudste zoon wonen. Daar worden ze gefilmd door bewakingscamera’s. Camil en Dejan dragen grote tassen. De politie maakt de beelden onherkenbaar, maar meldt in Opsporing Verzocht zeer nieuwsgierig te zijn naar de inhoud en de tassen zelf.

Motief
Na de tussenstop in Hengelo stappen de verdachten opnieuw in de auto, en rijden naar Brabant. Daar hebben ze in een Tilburgs hotel een ontmoeting met een onbekend persoon. Waar die ontmoeting voor diende, wordt door de politie onderzocht.

Het ontbreken van een motief is volgens bronnen geen belemmering om tot een veroordeling van het drietal te komen. Daarvoor is er technisch bewijs genoeg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: