Live Live

Onderzoeker UT: ‘Aanpassingen onderzoek MH17 louter redactioneel van aard’

Gepubliceerd: Vrijdag 08 februari 2019 19:30

Onderzoeker UT: ‘Aanpassingen onderzoek MH17 louter redactioneel van aard’

De toonzetting van het onderzoek naar het crisisbeheer rond de ramp met de MH17, dat is uitgevoerd door een team van de Universiteit Twente (UT), is aangepast. Dat is gedaan, zo meldt de website geenstijl.nl, op verzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Die vond de conclusies ‘te zwaar’ en ‘te negatief’. Dat zou blijken uit documenten die het ministerie van Justitie en Veiligheid openbaar heeft gemaakt na een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) van GeenStijl.

René Torenvlied van het Twentse onderzoekteam benadrukt in een reactie dat de inhoud en wetenschappelijke onderbouwing van de conclusies en de bevindingen van het team ‘volstrekt ongewijzigd’ zijn gebleven. Het zou louter gaan om redactionele aanpassingen van de toonzetting in een hoofdstuk. „Het woordje ‘slecht’ is veranderd in ‘niet goed’.” Torenvlied wil niet zeggen of dat soort aanpassingen vaker worden gepleegd in soortgelijke rapporten. „Ik kan me alleen uitlaten over mijn eigen onderzoeken.”

Reactie
Hij meldt in dat verband dat het MH17-onderzoek ook juist was bedoeld om te leren van het functioneren van de nationale crisisbeheersingsorganisatie. Dat de aanpassing nu naar boven komt, is volgens hem het gevolg van de gevoerde WOB-procedure. „Daarbij zijn deze stukken vrijgegeven en daar wordt nu op gereageerd. Dat is goed.” Hij benadrukt nogmaals dat de conclusie dat de organisatie van het crisisbeheer na de ramp niet goed was, recht overeind is blijven staan.

De Tweede Kamer heeft al om opheldering gevraagd over met name de rol van Dick Schoof, destijds Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Hij zou zich als topambtenaar nadrukkelijk met het onderzoek hebben bemoeid. Dat wordt door meerdere partijen ‘teleurstellend’ en ‘pijnlijk’ genoemd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: