Live Live

Ondernemers Vliegveldstraat in onzekerheid door werk aan de weg

Gepubliceerd: Dinsdag 04 juni 2019 08:22

Ondernemers Vliegveldstraat in onzekerheid door werk aan de weg

Maanden aan een afgesloten weg. Dat gaat een ondernemer geld kosten. Maar erger nog dan dat is de onzekerheid, zeggen ze aan de Weerseloseweg.

Ze blijven bereikbaar. Net als voor de aanwonenden wordt voor de bedrijven aan de Vliegveldstraat en Weerseloseweg tijdens de werkzaamheden van juni tot oktober een strook voor bestemmingsverkeer vrijgehouden. Maar hoe en waar precies, is voor hen nog onduidelijk. Wat Henk Bouwman (eetcafé Heer Bommel), Ria Kleinsman (Kleinsman Eten & Drinken) en Laurens ten Vergert (Twents Veilinghuis) wel zeker weten, is dat ze de gevolgen van de afsluiting van de weg tussen Enschede en Hengelo gaan voelen. „Dit gaat ons hoe dan ook geld kosten.”

De N737, die aan de Hengelose/Deurningse kant Vliegveldstraat heet en in Enschede Weerseloseweg, gaat vanaf maandag 11 juni volledig op de schop. Dat betekent dat de weg tot vrijdag 2 augustus is afgesloten vanaf de nieuwe rotonde bij Technology Base tot aan de bebouwde kom van Enschede (en van Deurningen tot hotel-restaurant Frans op den Bult) en van maandag 26 augustus tot vrijdag 27 september van Frans op den Bult tot aan de rotonde. De eerste periode wordt er direct voor de deur van de drie genoemde bedrijven gewerkt. In de tweede periode zijn ze alleen vanuit de richting Enschede bereikbaar.

Bereikbaar per fiets
De locaties blijven wel per fiets te bereiken. Dat is voor de horecazaken nog een kleine pleister op de wond, maar het veilinghuis heeft daar niets aan. Hoe dan ook is het voor alle drie van groot belang dat ze op een of andere manier met de auto bereikbaar blijven.

Ten Vergert heeft in juni een veiling staan, inclusief kijkdagen. „Met zo’n 3.5000 artikelen. Dus die brengen we niet zomaar even ergens anders naartoe.” De horecazaken hebben in de periode van de werkzaamheden meerdere feesten en partijen in de agenda staan. „We worden dood gebeld door klanten die denken dat zij en hun gasten dan niet bij ons kunnen komen”, zegt Kleinsman.

Dat gaat wel lukken. De provincie Overijssel, eigenaar van de weg, heeft beloofd dat er voor aanwonenden en klanten van het bedrijf een rijstrook beschikbaar blijft. „Maar of dat vanaf de Hengelose kant is of vanaf Enschede, is nog volstrekt onduidelijk”, zegt Bouwman. Ze hopen daar op korte termijn meer duidelijkheid over te krijgen. „Want onze klanten moeten hun gasten ook op de hoogte kunnen brengen”, aldus Kleinsman. En Ten Vergert zegt: „Binnenkort moeten toch echt de brochures van de veiling uit. En daar zou ik graag in willen melden hoe we straks bereikbaar zijn.”

Pijn
Het is vooral die onzekerheid die de ondernemers pijn doet, zegt Kleinsman. „Dat er wat aan de weg moet worden gedaan, hebben we alle begrip voor. Maar dat begrip moet wel wederzijds zijn.” Ten Vergert: „Ze gooien het op ons bordje en daar moeten we het dan maar mee doen.”

Wat de ondernemers op z’n minst willen zien, is een goede aanduiding van de route naar hun bedrijf. „En dan niet met ‘bedrijven bereikbaar’, maar met onze namen erop.”

Daarmee is niet alle pijn van verdwenen, maar wordt die wel verzacht. „Dit is de periode waar we als horeca ons brood moeten verdienen”, zegt Kleinsman. „En je weet nooit wat de fietsers gaan doen. Hoe druk het nog gaat worden. Dus we kunnen ook niet met minder mensen gaan werken.” Over een eventuele schadevergoeding vanwege inkomstenderving hebben ze nog helemaal niet nagedacht. „Maar”, zo zegt Bouwman, „als blijkt dat dit ons echt geld heeft gekost, ga ik zeker kijken of en waar ik dat kan verhalen.”

Bij de provincie Overijssel was niemand bereikbaar voor commentaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga

Deel deze pagina: