Live Live

VIDEO Ondernemers ontevreden over plan herinrichting Haaksbergerstraat

Donderdag 13 juli 2017 08:37

VIDEO Ondernemers ontevreden over plan herinrichting Haaksbergerstraat

Gemeente Enschede zocht samen met bewoners en ondernemers aan de Haaksbergerstraat naar manieren om de straat veiliger én aantrekkelijker te maken. Het plan van de gemeente ligt inmiddels op tafel, maar daarvoor gaan de handen van de buurtbewoners en ondernemers niet op elkaar.

Volgens de ondernemers blijft in het plan van de gemeente vooral de parkeerdruk zwaar onderbelicht. Ook de wegversmalling die de gemeente voorstelt op het deel tussen de Broekheurnerweg en de Getfertsingel, valt niet in de smaak. De versmalling moet ervoor zorgen dat automobilisten er langzamer gaan rijden.

'Nog meer problemen'
Bewoners en ondernemers hebben geklaagd over snelheidsduivels die er met regelmaat het gaspedaal intrappen. "Maar een wegversmalling is wat we juist niet willen", zegt ondernemer John Gevelaar, die namens de ongeveer twintig andere ondernemers spreekt. "Laden en lossen is voor veel winkeliers in deze straat een probleem. Als je dan ook nog eens de straat versmalt, krijg je nog meer problemen doordat vrachtwagens de weg blokkeren."

Alternatief
Gevelaar en andere bewoners en ondernemers in de buurt hebben de afgelopen drie maanden gewerkt aan een alternatief plan, dat zij onlangs bij de gemeente hebben ingediend. Het plan voorziet volgens Gevelaar in 40 extra parkeerplekken ten opzichte van het plan van de gemeente.

De extra plekken zouden gecreëerd moeten worden door insteekhavens (schuinparkeren) aan te leggen in plaats van auto's in de lengte te laten parkeren. De buurt doet de suggestie om de insteekhavens aan de even zijde van de weg tussen de rijbaan en het fietspad te realiseren.

Veiligheid
De suggestie van de buurt is volgens Gevelaar beter, "omdat de weg even breed blijft als nu, maar smaller lijkt en dat werkt ook weer verkeersremmend." Volgens de Enschedeër kan de veiligheid vergroot worden door de aanleg van een zebrapad ter hoogte van het Veldkamppad.

De gemeente wil nog niet zeggen of zij tegemoet gaat komen aan de wensen van de buurt. Zij wil maandag eerst de buurt en de wijkraad informeren. De werkzaamheden op de Haaksbergerstraat beginnen in september en zijn naar verwachting eind november gereed. Het werk wordt gefaseerd uitgevoerd.

Bekijk de reportage van TV Enschede hierboven en beluister ook het interview van Enschede FM met onderneemster Corine Hofstra van Jouw Marktkraam. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto Lars Smook.

Deel deze pagina: