Live Live

Onderdelen voor auto's eruit, kerkgangers erin in Enschede

Gepubliceerd: Maandag 13 augustus 2018 09:50

Onderdelen voor auto's eruit, kerkgangers erin in Enschede

Evangelie-gemeente De Deur in Enschede heeft eindelijk een nieuw pand gevonden, aan de Hulsmaatstraat 3. Op 2 september wordt hier de eerste dienst gehouden.

De zoektocht naar een nieuw onderkomen om de diensten te kunnen voortzetten, heeft ongeveer een jaar geduurd. Evangeliegemeente De Deur heeft bijna vier jaar gebruik mogen maken van de Detakerk aan de Blijdensteinlaan. De kerk stond te koop en is vorig jaar door de Protestantse Kerk Nederland verkocht aan de projectontwikkelaars Veldboom & Bakker. Zij willen er vijftien luxe appartementen bouwen.

Eigenlijk had De Deur er al veel eerder uit gemoeten, maar ze kreeg van de nieuwe eigenaren meer tijd om een geschikt alternatief te vinden. "Daar zijn we heel dankbaar voor", zegt voorganger Johan Nies. Het nieuwe onderkomen is gevonden aan de Hulsmaatstraat nummer 3, onderdeel van de vroegere textielfabriek Menko. Hier was tot voor kort automaterialenhandel Het Oosten gevestigd. Het Oosten werd vorig jaar overgenomen door branchegenoot Twimva aan Het Poolman. Het leek er op dat een zorginstelling de nieuwe huurder zou worden, maar die plannen gingen uiteindelijk niet door.

De evangeliegemeente is blij met het nieuwe onderkomen. "De locatie is perfect, tegen Roombeek aan. Het heeft historie, dat maakt het extra bijzonder. Er zijn nog steeds sporen te zien van de textielgigant Menko. Het zijn open en hoge ruimtes met een prachtige lichtinval, ook van boven."

Prettige atmosfeer

De 300 vierkante meter tellende voormalige showroom van de automaterialenhandel is nog niet de ruimte die past bij het houden van diensten. Het ademt nog een zakelijke sfeer. Stoelen staan een beetje verloren in de grote, kale ruimte. Vrijwilligers zijn al druk aan het werk om daar verandering in te brengen. Er wordt geverfd, er komt een keuken, meer toiletten.

Voorganger Nies benadrukt dat in principe elke ruimte geschikt is waar een prettige atmosfeer hangt. "Het gebouw is niet het belangrijkste. Een kerk bestaat niet uit een gebouw. De ménsen maken een kerk, dat hoeft niet per se in een kerkgebouw te zijn."

De zondagdiensten van De Deur worden elke week bijgewoond door gemiddeld vijftig mensen. De gemeente groeit, met name met jongere leden. "Wij verspreiden het evangelie in woord en daad", aldus voorganger Nies. "Iedereen is welkom." Regelmatig kloppen mensen uit de onderkant van de samenleving aan. "Als gemeente ondersteunen wij leden die noden hebben. Dat is in de eerste plaats in geestelijke zin en daarnaast met praktische zaken."

Op 2 september is de eerste dienst in het nieuwe onderkomen. De ruimte zal dan nog niet helemaal klaar zijn. Van 20 tot en met 23 september zijn er speciale diensten, waarvoor met name mensen uit de buurt van harte welkom zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: