Live Live

Ondanks droogte is er nattigheid in Enschedese kelders

Gepubliceerd: Woensdag 08 augustus 2018 09:31

Ondanks droogte is er nattigheid in Enschedese kelders

Voor deze droge zomer leek het goed te gaan: geen water in de kelder. Tot Ivette van Gemert-Madlener terugkwam van vakantie.

„Met deze droogte alsnog een natte kelder hebben...”, zegt Van Gemert-Madlener, woonachtig aan de Meester P.J . Troelstrastraat. Het grondwater mag door de hitte momenteel behoorlijk laag staan, anderhalve meter volgens de gemeente, desalniettemin teistert het nog steeds de Enschedese huishoudens.

Ongenoegen
Dat blijkt op Facebookpagina ‘Wateroverlast Enschede’. Daar vragen meerdere inwoners van Enschede zich af hoe het komt dat er in deze tijden van droogte wateroverlast optreedt. Onder meer bewoners aan de Minister dr. de Visserstraat, Scheperstraat en Varviksweg uiten hun ongenoegen.

„Heel de straat heeft water in de kelders”, zegt Van Gemert-Madlener. Ze staat met haar laarzen in de onbruikbare bergplaats. Ooit, voor 2010, stond er de huisvoorraad. „Het loopt hier vals plat richting het Minister Kuyperplein. Heel de straat heeft water in de kelder. We zijn bezig met een actiecommissie. Ik moet daarbij zeggen dat we ons te lang stil hebben gehouden.”

In de steek gelaten
Een woordvoerder van gemeente zegt in een reactie dat ‘de gemeente geen maatregelen treft om de kelders droog te houden - het waterdicht zijn is de verantwoordelijkheid van de eigenaar’. Daar is Van Gemert het niet mee eens. „Ik voel me in de steek gelaten door de gemeente. We kochten het huis in 1995 en hadden tot 2010 geen last van grondwater. Maar toen vertrok Grolsch en stopte Vitens water te gebruiken. Toen kwam het water. Dit is dus overmacht. Daar kan je als bewoner niks aan doen.”

Drainage
Bij de gemeente hebben ze geen dovemansoren. Voor 2019 staan diverse werkzaamheden gepland om zowel grondwater, als het afvoeren van hemelwater aan te pakken. „De drainage komt op 2 meter diep”, zegt de woordvoerder. „Dat is voor een drainage al behoorlijk diep. Dit betekent niet dat de grondwaterstand tot 2 meter verlaagd wordt. Dat is afhankelijk van waarop de afvoerhoogte ingesteld wordt. Die komt op 1 meter diepte. Voor een droge woning is dat voldoende, voor vochtoverlast in de kelders niet. Zeker niet bij diepe kelders van 2 meter.”

Pompen uit
Ook een kersverse bewoner aan de Schaperstraat heeft last van een poel grondwater in de kelder. Hij heeft de hele vloer eruit gehaald om een betonnen vloer met vloerverwarming aan te leggen en ziet gelijk zijn kans schoon om de muren te impregneren met aquastopper. „Dit huis was van mijn oma, dus ik ken het. Toen de pompen van de gemeente in april uitgingen, keerde het grondwater terug - dat is althans de verklaring van de buurman. Feit blijft hoe dan ook dat er nu 20 centimeter grondwater staat.”

Maatregelen
Martin Homrighausen, ook één van de leden van Wateroverlast Enschede, heeft inmiddels geen last van grondwater. Hij nam in juni grondige maatregelen om het grondwater voorgoed uit de woonkamer te houden. „Ik heb de muren en tegels in de kelder ingesmeerd met aquablokker, tot 30 centimeter diep. Daarna heb ik die volgegoten met snelbeton en daarover een tegelvloer gelegd. Die tegels liggen 30 centimeter hoger dan de oorspronkelijke vloer.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: