Live Live

OMARM ENSCHEDE - PODCAST | Stadsbank en Diaconaal Platform: vijf jaar samenwerking

Vrijdag 29 november 2019 16:00

OMARM ENSCHEDE - PODCAST | Stadsbank en Diaconaal Platform: vijf jaar samenwerking

Die samenwerking tussen de Stadsbank en het Diaconaal Platform is in meerdere opzichten uniek. En in zekere zin zijn Luttinkhuis en Veldhuizen daar de verpersoonlijking van. Allereerst is daar een nauw samenspel van een ambtelijke, professionele organisatie en een club gedreven vrijwilligers.

De Stadsbank is bij uitstek een uitvoerder van de overheid, door wie de organisatie ook wordt betaald, en in die zin gebonden aan afspraken met 22 gemeenten en een eindeloze trits voorschriften uit dikke wetboeken; het Diaconaal Platform is onafhankelijk - ook in financieel opzicht - en vaart een geheel eigen koers. Eigenzinnig zelfs, soms. Dan is daar het grote verschil tussen een organisatie met professionals en een met vrijwilligers. In dat licht lijkt samenwerken en dan ook nog verwachten serieus resultaat te boeken bijna een illusie.

Chemie
Wie met Luttinkhuis en Velthuizen praat, merkt niets van die verschillen. Dat wil zeggen: beide mannen erkennen dat ze er zijn, maar zien eigenlijk alleen waar ze elkaar aanvullen en versterken. En wie dan ook nog goed luistert, ontkomt niet aan de indruk dat het niet alleen om chemie tussen de beide organisaties gaat: zij hebben elkaar gevonden. De directeur - wat voorzichtiger en bedachtzamer - en de straatvechter, die in de afgelopen jaren zo vaak op het podium klom en het opnam voor stadsgenoten in zwaar weer. Soms in buitengewoon felle en scherpe bewoordingen.

Betrokkenheid
Het vertrouwen tussen Luttinkhuis en Velthuizen is groot. Zijzelf spreken zelfs over een “blind vertrouwen”. Dat wortelt in een gedeelde visie op het belang van hun werk en een authentieke betrokkenheid bij de mensen voor wie zij het doen. Luister naar de manier waarop Luttinkhuis de Stadsbankburcht bij zijn aantreden omvormde tot een gebouw met een open blik naar de samenleving, waar iedereen welkom is. En naar de zorgvuldigheid die Veldhuizen vraagt van zijn vrijwilligers, omdat hun werk de levens raakt van mensen in de knel.

In dit boeiende gesprek hoor je twee mannen die meer zijn dan functionarissen binnen een organisatie. Hun werk gaat hen aan het hart. En dat sijpelt door naar hun medewerkers, professional en vrijwilliger.

Liever luisteren via een ander platform? Dat kan via Spotify of Apple Podcasts.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ernst Bergboer


Deel deze pagina: