Live Live

OM in beroep tegen vrijspraken over Twentse PGB-fraude

Gepubliceerd: Woensdag 11 juli 2018 11:21

OM in beroep tegen vrijspraken over Twentse PGB-fraude

Het Openbaar Ministerie neemt geen genoegen met de vrijspraak van de bestuurders van de zorginstellingen Saron (Beuningen) en In 't Zadel (Boekelo). Na jaren onderzoek werden ze beschuldigd van grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's), maar de rechtbank in Almelo sprak de bestuurders dinsdag vrij. Het OM gaat in hoger beroep.

„We doen geen mededelingen over de motivering achter het instellen van het beroep”, zegt woordvoerster Marieke van der Molen van het Openbaar Ministerie. „Op de eerste plaats omdat we de uitspraken op dit moment nog nauwkeurig aan het bestuderen zijn.”

De twee officieren van justitie, die tijdens de vele zittingsdagen in de Almelose rechtbank overtuigd waren van opzettelijke fraude bij Saron en In 't Zadel, willen volgens Van der Molen ook zelf niets zeggen. „Ze zitten in de rechtbank in een toga, namens het Openbaar Ministerie. Daarom laten ze zich naderhand nooit uit over een uitspraak.”

Vernietigend
De rechtbank oordeelde niet alleen dat binnen de twee Twentse instellingen geen sprake was van doelbewuste misleiding, maar dat de manier waarop het OM daarover een dossier samenstelde 'onbegrijpelijk en verwijtbaar' is. Aan dat dossier is ruim 19.000 uur aan onderzoekswerk voorafgegaan.

Volgens de rechters werd ontlastend bewijs doelbewust uit het dossier gehouden, en is er geen onderzoek gedaan naar een gedoogconstructie rond de werkwijze van de zorginstellingen. Het OM wil niet reageren op de verwijten die de rechtbank maakt. „Daar is het nu niet de tijd voor, mogelijk gebeurt dat tijdens het hoger beroep.”

Cel en boete geëist
Het OM had geëist dat zeven leidinggevenden van de zorginstellingen Pastoraal Centrum Saron uit Beuningen en In ’t Zadel uit Boekelo tot 30 maanden de cel in zouden gaan. Bovendien moesten ze 2,7 miljoen terugbetalen en eiste het OM een boete van ettelijke tonnen. De zeven werden verdacht van fraude, witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

De zorginstellingen zouden jarenlang hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten, door teveel en verkeerde zorg te declareren zonder daarbij een urenregistratie vast te leggen. Maar volgens de rechtbank is daar geen enkel bewijs voor.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Pixabay

Deel deze pagina: