Live Live

Nooit meer verkeerde afslag op landingsbaan door dit Twentse bedrijf

Gepubliceerd: Zondag 18 augustus 2019 09:08

Nooit meer verkeerde afslag op landingsbaan door dit Twentse bedrijf

Vliegtuigen die bij het taxiën een verkeerde afslag nemen. Of piloten die bij slecht zicht het platform bij de gate niet kunnen vinden. Met de innovatieve vliegveldverlichting van TKH Airport Solutions behoort dat tot het verleden.

Het Twentse bedrijf THK Airport Solutions heeft oplossingen gevonden voor dit soort situaties, die zich op elke luchthaven voortdoen. Die oplossingen bestaan uit het toevoegen van technische slimmigheidjes aan de vliegveldverlichting, waardoor de kans op ongelukken na de landing of voor het opstijgen sterk afneemt.

34 kilo rubber

Het is de gepatenteerde CEDD-technologie die het verschil maakt. CEDD staat voor contactloze energie- en datadistributie. Hierdoor kunnen de in de start- en landingsbanen gemonteerde lampen veel meer dan licht geven alleen. Zo geeft de in Haaksbergen ontwikkelde baanverlichting een seintje naar de verkeerstoren als er teveel rubber op de lampen terecht is gekomen, waardoor ze minder helder schijnen. „Want elke Airbus 380 laat bij de landing door het remmen 34 kilo aan rubber achter op de baan en dus ook op de baanverlichting”, zegt directielid Hans van der Kuil (56) van TKH Airport Solutions.

Innovatie
‘Follow the Greens’ is een andere innovatie. De piloot hoeft slechts de in de landingsbaan aangebrachte guidance lichten te volgen om op de plek te komen waar de verkeersleiding het toestel wil hebben. Vanuit de verkeerstoren de lichten in de landingsbaan besturen als bewegwijzering, het lijkt simpel maar het bestond nog niet. „Tot op heden moeten piloten op de bordjes naast de baan kijken waar ze naartoe moeten”, zo weet Van der Kuil.

De guidance lichten geven ook aan wanneer de start- of landingsbaan ‘bezet’ is. Dat kunnen naderende piloten volgens Van der Kuil bij mist vanuit de lucht met het blote oog niet zien. Een ander belangrijk verkoopargument is, dat de lampen door een handig kliksysteem snel kunnen worden vervangen. „Elke minuut dat een start- en landingsbaan op een groot vliegveld niet kan worden gebruikt, kost veel geld”, zegt Van der Kuil.

Overname
De TKH Group uit Haaksbergen heeft in TKH Airport Solutions sinds kort zijn drie bedrijven die actief zijn in vliegveldverlichtingssystemen samengevoegd. Doel: binnen drie tot vijf jaar de omzet vertienvoudigen tot 100 miljoen euro en in de jaren daarna wedijveren met wereldmarktleiders. Die drie bedrijven zijn het door Van der Kuil opgerichte USE System Engineering in Haaksbergen (45 werknemers), de lampenfabrikanten Induperm (20 werknemers) en Hella (12 werknemers). Deze twee laatste bedrijven, gevestigd in Denemarken en Duitsland, werden drie jaar geleden tegelijkertijd overgenomen door TKH.
Het bedrijf wil marktaandeel afnemen van wereldmarktleider ADB Safegate, dat 70 procent van de markt voor vliegveldverlichting in handen heeft. Deze grootmacht proberen in te halen, lijkt wel erg ambitieus. „Maar onmogelijk is het niet”, zegt Erik Velderman (54). De Hengeloër, tot vorig jaar directeur van FC Twente, is directievoorzitter bij TKH Airport Solutions. „Op dezelfde manier is TKH wereldmarktleider geworden in bandenbouwmachines. TKH voegde unieke cameratechnologie toe aan zijn bandenbouwmachines en is van een relatief kleine speler uitgegroeid tot wereldspeler met een marktaandeel van 70 procent.”

Op Technologybase Twente beschikt TKH Airport Solutions sinds vorig jaar over AWE (Airport World Experience) - een showroom annex test-, presentatie- en instructieruimte, die is gevestigd in een omgebouwde hangar. In de voormalige taxibaan voor de hangar heeft het bedrijf zijn verlichting aangebracht om te kunnen demonstreren.

Vliegvelden Genève en Vancouver eerste schapen over de dam
De vliegvelden van Vancouver en Genève zijn de eerste grote buitenlandse klanten waar TKH Airport Solutions zijn innovatieve verlichting heeft mogen monteren. In eigen land bij de vliegvelden Schiphol, Eelde en Lelystad. De markt is groot genoeg, er gaat jaarlijks 700 miljoen euro in om. Wereldwijd zijn er maar liefst 44.000 vliegvelden. TKH Airport Solutions richt zich op de 5000 grootste, vooral internationale vliegvelden. Wereldwijd hebben 4800 vliegvelden baanverlichting en die start- en landingsbanen hebben een totale lengte van 11.000 kilometer.

Erik Velderman: „Bij vervanging van de baanverlichting gaat het per vliegveld gemiddeld om een omvang van 3,5 tot 5 miljoen euro. En om drie tot acht ton voor vervanging van verlichting op de aprons, de parkeerplaatsen bij de gates. We hebben nu een aantal grote offertes uitstaan. Ik heb vertrouwen in de groeipotentie.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: