Live Live

Nog geen aanwijzing voor wraakactie op invalidebus Enschede vanwege vuurwerkklacht

Gepubliceerd: Maandag 09 september 2019 13:06

Nog geen aanwijzing voor wraakactie op invalidebus Enschede vanwege vuurwerkklacht

De politie doet maandag een buurtonderzoek naar de opgeblazen rolstoelbus in de Enschedese wijk Stadsveld. Bewoners uit die omgeving worden opgeroepen camerabeelden beschikbaar te stellen, wanneer zij bewakingsvideo’s hebben, die wellicht aanwijzingen opleveren wie verantwoordelijk is. De politie zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat er sprake is van een gerichte aanslag op de getroffen familie van het DENK-raadslid Enes Sariakçe.

Explosief
Op dit moment doet de politie forensisch onderzoek naar het gebruikte explosief, waarmee de bus in Bartholomeus van der Helststraat werd vernield. Het vermoeden is dat het gaat om zwaar vuurwerk, maar dat moet onderzoek nog bevestigen. Een buurtbewoner verklaarde al, dat ze een scooter had zien stoppen bij de bus en dat er ‘iets’ heel gericht naar dit voertuig werd gegooid. De gedupeerde familie sprak over twee zware knallen.

Klachten uit de wijk
Raadslid Sariakçe vestigde op 1 september via Twitter de aandacht op de vuurwerkoverlast in de wijk Stadsveld. Het zou met name knallen in de omgeving van de Thomas de Keysersstraat. Dat is ongeveer een kilometer van de plek waar de bus te pakken werd genomen. „De buurtbewoners ervaren al ruim 3 dagen overlast van (illegaal) #vuurwerk in stadsveld. Nu hoor ik zelf ook vuurwerk afgaan. Wat wordt hieraan gedaan?”, vroeg hij in die tweet aan de politie en de gemeente.

De Enschedeër weet niet of die opmerking tot deze vernieling van de bus heeft geleid. „Wie weet heb ik daarmee iemand met een handeltje tegen de haren ingestreken. Dat kan, maar ik heb daar geen bewijs voor. Het heeft er wel alle schijn van dat ze deze bus wilden treffen. Daar heb ik geen woorden voor. Mijn broer is afhankelijk van die bus. De auto was ook duidelijk herkenbaar als een bus voor rolstoelvervoer.” het raadslid zegt dat hijzelf - noch zijn familie - eerder doelwit zijn geweest van pesterijen. Het raadslid woont zelf ook al lange tijd niet meer thuis, aan die straat.

Op heterdaad
Wat betreft vuurwerkoverlast komen er niet alleen klachten uit de wijk Stadsveld in Enschede. Op 27 augustus was er bijvoorbeeld commotie over zwaar vuurwerk dat op het Van Heekplein werd afgestoken door groepen jongeren. De politie zegt dat de milieuteams alert zijn en dat er ook wel op punten meer surveillance is naar aanleiding van klachten. „We weten dat illegaal vuurwerk natuurlijk al ver voor oud- en nieuw de grens over wordt gehaald.” De gemeente zegt ook dat hun handhaving regelmatig rondes loopt in gebieden waar geklaagd wordt. „ Maar zij moeten wel iemand op heterdaad betrappen om te kunnen bekeuren.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: