Live Live

Nieuwe ‘risicowinkels‘ worden strenger gecontroleerd in Enschede

Woensdag 04 december 2019 08:50

Nieuwe ‘risicowinkels‘ worden strenger gecontroleerd in Enschede

In de strijd tegen ondermijning breidt het college van Enschede het maatregelenpakket uit. Wie bijvoorbeeld een nieuwe nagelstudio of belwinkel wil beginnen, wordt vanaf nu onderworpen aan een (financiële) screening.

Wilco Louwes | Tubantia

Via de Wet Bibob gaat de gemeente meer toezicht houden op nieuwe en gewijzigde activiteiten in de zogeheten risicocategorieën. Tot nu toe werden alleen aanvragers van een drank- en horecavergunning en een vergunning voor een vechtsportgala, speelgelegenheid of een seksinrichting uitgebreid gescreend. Daarnaast moesten ook initiatiefnemers die hun activiteiten op basis van crowdfunding (fondsenwerving) financieren al openheid van zaken geven bij de gemeente.

Moskee
Zo kan het zijn dat ook het bestuur van de nieuwe moskee op Het Diekman moet laten zien waar het geld voor de gronden aan de Kuipersdijk en het gebouw vandaan komt. Het moskeebestuur maakt daarvoor gebruik van fondsenwerving, maar heeft een uitzondering op de Bibob-regel gevraagd om uit oogpunt van privacy van de leden van de geloofsgemeenschap.

Het college heeft inmiddels laten weten dat uitzonderingen niet mogelijk zijn. Sterker nog: de toepassing van de Wet Bibob in Enschede wordt zodanig aangepast dat - ongeacht de financieringsvorm - in de toekomst alle nieuwe religieuze instellingen uitgebreid worden gescreend.

Witwassen
Religieuze instellingen vallen volgens het college in de risicocategorie voor wat betreft ondermijnende criminele activiteiten. Onder deze activiteiten wordt onder meer drugshandel, mensenhandel, witwassen en fraude verstaan. Alle vergunningaanvragers voor evenementen en bouwwerkzaamheden en vastgoedtransacties in de risicocategorieën worden getoetst op hun integriteit.

In het risico-lijstje staan sloop-, afval- en recyclingsbedrijven, maar ook zorgbureau’s en vechtsportscholen. Zelfs kapperszaken, nagelstudio’s, zonnebankstudio’s, smartshops, belwinkels, bezorgcentra en internetcafés wil het college onderwerpen aan een Bibob-procedure, omdat deze bedrijfsvormen geregeld opduiken als dekmantel voor ondermijnende activiteiten.

Kamerpandjes
Opvallend is dat ook aanvragers van vergunningen voor het omzetten van woningen naar studio’s of kamerverhuurpanden worden gescreend. Op dit moment geldt in Enschede een (tijdelijk) verbod op nieuwe kamers en studio’s, omdat de gemeente zich bezint op maatregelen tegen een wildgroei van dergelijke panden en tegen slecht verhuurderschap.

Een integriteitstoets zou dus onderdeel van die maatregelen kunnen zijn. Op deze manier wil de gemeente kwetsbare inwoners beschermen tegen ondermijning. Eigenaren van opvangcentra voor kwetsbare personen, het zogeheten beschermd wonen, worden om die reden ook gescreend als er voor het eerst een subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente.

In het kader van een Bibob-onderzoek moeten betrokkenen gegevens overleggen betreffende de financiering en achtergrond van personen of ondernemingen. In gevallen waarbij er sprake is van een ernstig gevaar voor criminele en ondermijnende activiteiten, is er grond om de vergunning of de subsidie te weigeren of om de vastgoedtransactie niet aan te gaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: