Live Live

Nieuw project ‘Groet en ontmoet’ biedt vrouwen in Enschede een uitgestoken hand

Gepubliceerd: Maandag 02 december 2019 12:06

Nieuw project ‘Groet en ontmoet’ biedt vrouwen in Enschede een uitgestoken hand

Thuiszitten en dolgraag iets willen doen, maar niet weten met wie? Gezelschap zoeken, maar niet weten waar? Het nieuwe project ‘Groet en ontmoet’ van Sive biedt vrouwen een uitgestoken hand. Vijf vragen aan Sigrid Binksma en Judith van Oostrom.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

1. Wat is ‘Groet en ontmoet’?
„Een initiatief om vrouwen te helpen de weg te vinden in de stad en met het sluiten van vriendschappen. Het gaat om die eerste stap: hoe leg je contact?”, zegt Singrid Binksma.

2. Voor wie is dit bedoeld?
„Voor alle vrouwen. Veel vrouwen, zeker als ze net in Nederland wonen, hebben moeite met vriendschappen sluiten. Ze zitten thuis, zijn op hun gezin aangewezen. En er zijn ook veel Nederlandse vrouwen die bijvoorbeeld na een scheiding geen netwerk meer hebben. Of de kinderen worden ouder en na de basisschool wordt het moeilijker om contact te leggen met andere ouders.” Is het voor eenzame vrouwen? „Eenzaam is zo’n beladen woord”, aarzelt Binksma. „Maar dat is wel wat het is”, vindt Judith van Oostrom. „Zeker als je niet weet hoe het werkt, zijn er heel veel drempels. Het gaat om de eerste stap.”

3. Wat gaan jullie doen?
„We draaien dit project komend jaar twee keer veertien weken, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar”, zegt Binksma. „In die veertien weken gaan we samen koken en eten, een dagje lol maken op de markt, een keer naar het Wilminktheater en naar een expositie in Concordia, maar ook naar de kaasboerderij.”

4. De Stichting Intercultureel Vrouwencentrum Enschede (SIVE) heeft hiervoor een subsidie gekregen van het VSB-fonds?
Binksma: „We hebben dit voor de eerste keer aangevraagd en ze vonden het mooi omdat wij in dit project het culturele en het sociale bij elkaar brengen. Wij zijn er heel blij mee, want zo vaak kunnen wij niet met externe middelen aan de slag. Meestal wordt toch gevraagd om gemengde groepen, geen projecten voor alleen vrouwen.” Van Oostrom: „Er zijn in alle lagen van de bevolking vrouwen die behoefte hebben om elkaar te ontmoeten en even zonder man onder elkaar te zijn.” Dat bevestigt Binksma. „Je praat nu eenmaal makkelijker als je allemaal snapt waar het over gaat.”

5. Zijn er nog plekken vrij?
„Ja, we hebben al een stuk of tien aanmeldingen, maar er is plek voor twintig deelneemsters.”

Vrijwilligers zijn ook nog welkom. Voor aanmelden of meer informatie: coordinator@sive.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: SIVE

Deel deze pagina: