Live Live

Nieuw in Enschede: deel je huis met een arbeidsmigrant, voor geld

Gepubliceerd: Vrijdag 14 februari 2020 08:27

Nieuw in Enschede: deel je huis met een arbeidsmigrant, voor geld

Gezocht: ouderwetse hospita’s! Het Veghelse uitzendbureau Hobij zoekt huisvesting in Enschede voor driehonderd arbeidsmigranten. Hospita en arbeider kunnen elkaar vinden op het nieuwe platform Flexhomies.

Mandy de Jong | Tubantia

Wie thuis een kamer over heeft en wat geld wil bijverdienen, die kan zich aanmelden op de website Flexhomies.com. Het nieuwe onlineplatform van het uitzendbureau Hobij koppelt geselecteerde flexkrachten aan kamerverhuurders. „In Enschede hebben wij tien gegadigden die op dit moment in aanmerking komen”, zegt Paul van Dieperbeek van Hobij. Je krijgt als verhuurder dan een Engels sprekende arbeidsmigrant uit een EU-land en in de leeftijdscategorie 18 tot 60 jaar over de vloer.

Grote uitdaging
Flexhomies is geen geldmachine, aldus Van Dieperbeek. Integendeel. „Het kost ons geld”, zegt hij. Maar de huisvestingsnood is hoog. Arbeidsmigranten onder dak brengen is een probleem. Ook in Enschede. Van Dieperbeek spreekt liever van een ‘grote uitdaging’. Alleen in deze regio zorgt het uitzendbureau al voor de huisvesting van 200 tot 300 werknemers, landelijk gaat het om 3500 flexkrachten.

Door de krapte op de woningmarkt is huisvesting ‘één van de grootste kostenposten’ van Hobij. „Het is moeilijk om aan woningen te komen. En als je wat vindt is dat vaak onbetaalbaar.” Volgens Van Dieperbeek worden flexkrachten nu vaak ondergebracht in grootschalige woonlocaties en reguliere woningen. „Soms nemen we hotels over die dan worden verbouwd.” Dat moet anders kunnen, dachten ze in Veghel. „We zijn een uitzendbureau, geen vastgoedbedrijf.”

Voordeur delen

Ook hoorde Hobij van arbeidsmigranten dat ze tijdens hun verblijf in Nederland ‘de gezelligheid en warmte van het eigen gezin’ missen. Van Dieperbeek en zijn collega’s dachten toen: wat als we huisvesting en woongeluk koppelen? Flexhomies ging vervolgens begin januari live.

Het initiatief heeft volgens Hobij praktische en sociale voordelen: een bijverdienste voor de verhuurder, maar ook sociale cohesie en integratie. In Eindhoven werd Van Dieperbeek al benaderd door iemand die nog acht studio’s vrij had. „Dat is niet onze intentie”, zegt hij. „We willen dat de arbeidsmigrant en de verhuurder de voordeur delen, dat er meer begrip voor elkaar komt.”

448 euro
Hobij faciliteert, het contract is iets tussen de arbeidsmigrant en de verhuurder. Niet iedereen is geschikt. Zo moet de flexkracht voor Hobij werken en van onbesproken gedrag zijn. „Op het moment dat wij zien dat iemand serieus voor ons werkt, goede beoordelingen krijgt en zich netjes gedraagt in zijn huidige woning, dan kunnen we diegene selecteren”, aldus Van Dieperbeek.

Ook aan de verhuurder worden eisen gesteld. Iemand moet ouder zijn dan 23 jaar, de kamer moet minimaal 12 vierkante meter zijn en de huurprijs mag niet meer dan 448 euro per maand zijn.

Landelijk zijn er nu 24 registraties. Van Dieperbeek: „We hebben het idee dat mensen dit een goed idee vinden, maar toch een drempel ervaren. Niet iedereen wil de eerste zijn.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Uitzendbureau Hobij

Deel deze pagina: