Live Live

Nieuw dagbestedingscentrum 't Bouwhuis: ‘Dit is wijk van Enschede’

Gepubliceerd: Donderdag 14 maart 2019 11:59

Nieuw dagbestedingscentrum 't Bouwhuis: ‘Dit is wijk van Enschede’

De Twentse Zorgcentra investeert vijf miljoen in het dagbestedingscentrum van 't Bouwhuis. „Voor onze 375 cliënten bieden we op dit terrein, behalve directe zorg, een werkplek en prettige woonomgeving. Die zaken komen in dit gebouw samen.”

Het hek langs de Oldenzaalsestraat doet wellicht anders vermoeden, maar 't Bouwhuis is toegankelijk voor iedereen. „Die hekken staan er niet om mensen buiten te houden, maar omdat onze bewoners bescherming nodig hebben en we hier een veilige woon- en werkplek bieden”, zeggen Anneke Morsink en Bas van de Moosdijk van De Twentse Zorgcentra.

Wijk

De organisatie biedt op verschillende locaties in Twente zorg aan tweeduizend mensen met een verstandelijke beperking. De leefgemeenschap 't Bouwhuis, ingericht op twee landgoederen van vroegere textielbaronnen, biedt onderdak aan 375 cliënten. „We beschouwen 't Bouwhuis als een wijk van Enschede en willen bevorderen dat ook andere bewoners van de stad het zo gaan zien.”

Dagbesteding

Daarmee is rekening gehouden bij het bouwplan voor het dagbestedingscentrum. Het huidige gebouw, midden op het uitgestrekte terrein, wordt ingrijpend gerenoveerd en verbouwd. Het dateert nog uit de jaren 80 en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

In de nieuwe situatie biedt het gebouw onderdak aan dagbesteding voor zo'n 170 cliënten, waarbij de in totaal twintig nieuwe multifunctionele lokalen zijn afgestemd op hun individuele mogelijkheden en wensen. Die zijn door de verschillende vormen van verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking heel divers.

Beleving
Morsink: „Er komen ruimten voor leren en werken voor de cliënten die zich bekwamen op het gebied van schoonmaken, groenonderhoud en horeca. In de eerste plaats gericht op werkzaamheden hier op het terrein, maar sommigen kunnen ook doorgroeien naar aangepast werk bij een lunchroom in de stad of het schoonmaken van een schoolgebouw.”

„Daarnaast bieden we voor een groep cliënten met een matige of ernstige verstandelijke beperking meer belevingsgerichte dagbesteding. Daar worden de voorzieningen op aangepast. Bijvoorbeeld met een snoezelruimte en praktische zaken als sanitaire ruimten voor verschonen van mensen die erg hulpbehoevend zijn.”

Grand café

Een belangrijk onderdeel van de verbouwing is de realisatie van een grand café, dat gebruikt kan worden voor meerdere doeleinden. „Zoals kerkdiensten, de Spelotheek, uitzendingen van de lokale tv-zender en grote, gezamenlijke activiteiten. Dit café zal worden gerund met en door cliënten.”

Misvatting
Met de ingrijpende verbouwing en uitbreiding is een investering van 5 miljoen euro gemoeid. Dat dit bedrag louter wordt gestopt in stenen is volgens Morsink en Van de Moosdijk een misvatting.

„Het geld gaat niet zozeer op in een gebouw, maar in betere zorg. Van onze 375 cliënten wonen er 345 op ons terrein. De meesten verblijven hier praktisch hun hele leven, 24 uur per dag. Daarom bieden we, behalve directe zorg, een werkplek en een prettige woonomgeving. Die zaken bepalen samen de kwaliteit van leven en komen samen in het vernieuwde gebouw.”

Bouw
De bouwvakkers van Haafkes en Loohuis zijn deze week begonnen met de werkzaamheden. Daarvoor is anderhalf jaar uitgetrokken. Het gebouw wordt in delen onder handen genomen, zodat ruimten tijdens de bouw dienst kunnen blijven doen voor dagbesteding.

In een latere fase vindt sloop plaats van het verouderde paviljoen Speelbal en het dienstencentrum. Op de plek van dit gebouw is een kinderboerderij gepland. Het past in de doelstelling om de deuren van 't Bouwhuis ook voor het gevoel meer open te gooien en mensen te stimuleren het terrein te bezoeken.

Monumentale villa’s
Morsink en Van de Moosdijk wijzen vanuit een van de monumentale villa's, waarin de centrale diensten zijn gehuisvest, naar het omliggende park. „Dit is zó'n mooi natuurgebiedje tussen Enschede en Lonneker. Mensen zijn welkom om hier te wandelen en kunnen straks in het grand café genieten van een bakje koffie. Er komt een winkeltje voor de kleine boodschappen.”

„Het plein ervoor wordt heringericht, zodat het een aantrekkelijke ontmoetingsruimte wordt. Niet alleen voor onze cliënten en medewerkers, ook voor anderen. Scholen zouden er bijvoorbeeld een uitvoering kunnen geven. Zo willen we bereiken dat 't Bouwhuis meer een onderdeel van de Enschedese gemeenschap wordt.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: