Live Live

Niets staat bouw moskee Enschede meer in de weg

Dinsdag 10 oktober 2017 00:33

Niets staat bouw moskee Enschede meer in de weg

De gemeenteraad van Enschede heeft in de nacht van maandag op dinsdag ingestemd met het voorstel om de bouw van de moskee op de hoek van de Wethouder Beversstraat en de Kuipersdijk mogelijk te maken.

Het voorstel haalde uiteindelijk de eindstreep met 28 stemmen voor en 10 tegen. Met name het CDA heeft de nodige bedenkingen. Niet tegen de moskee, want de christen democraten hebben de vrijheid van godsdienst hoog in het vaandel staan, maar voor fractievoorzitter Ton ten Vergert zitten er in het voorstel nog teveel losse eindjes die hij eerst opgelost wil zien met zijn fractie.

Wantrouwen
OPA ging nog een stap verder. Dat wilde met een motie het college dwingen het raadsvoorstel voor het bestemmingsplan in te trekken en de koopovereenkomst ongedaan te maken. OPA wantrouwt de Islamitische Stichting Nederland (ISN). Volgens Wytse van der Veen van OPA heeft hij niets tegen de Turkes gemeenschap in Enschede, maar alles tegen ISN, dat volgens hem vanuit Ankara wordt geregeerd.

Hij werd door zijn collega fracties op de vingers getikt en zijn motie werd uiteindelijk met 37 tegen 1 afgeschoten. Wel leeft er bij veel fracties de vrees voor verkeersoverlast, maar wethouder Jeroen Hatenboer herhaalde zijn belofte die hij eerder in de stadsdeelcommissie Oost deed, voor een tweede onderzoek naar de verkeersstromen en te verwachten drukte.

Het is nu aan het bestuur van de moskee om de financiering voor de aankoop van de grond en de bouw van de moskee mogelijk te maken. Die zou in 2022 geopend moeten worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Deel deze pagina: