Live Live

Niet iedereen is blij met komst ITC naar Universiteit Twente

Gepubliceerd: Dinsdag 19 maart 2019 08:14

Niet iedereen is blij met komst ITC naar Universiteit Twente

Het international instituut voor luchtkartering, ITC, verhuist naar het terrein van de Universiteit Twente. Het ITC komt in The Gallery langs de Hengelosestraat, ook bekend als het gebouw Langezijds. Niet iedereen is daar even blij mee.

De bedoeling is dat begin volgend jaar met de verbouwing wordt begonnen en de 500 (internationale) studenten en 240 medewerkers begin 2022 uit hun huidige pand, naast Menzis, naar de UT verhuizen.

The Gallery zou eigenlijk volledig worden ingericht als bedrijvencentrum. Met de keuze voor het ITC als nieuwe huurder wijkt ‘de ondernemende universiteit’ af van die plannen. Maar waar moeten dan straks de start-ups naar toe, waarvan de UT er in de loop der jaren al meer dan 750 voortbracht?

Kraamkamer
Het Bedrijfs Technologisch Centrum (BTC) was de kraamkamer voor die bedrijven, zoals Booking.com en Thuisbezorgd.nl. Het BTC verhuisde twee jaar geleden naar The Gallery. In plaats van nieuwe ‘Bookings’ gaat het ITC nu dus 8500 van de 11.500 ongebruikte vierkante meters van The Gallery II in gebruik nemen.

De eigenaren van het gesloopte BTC, dat schuin tegenover de UT aan de Hengelosestraat lag, stemden twee jaar geleden in met de verkoop en verhuizing naar The Gallery in de veronderstelling dat de doelgroep, jonge bedrijven, op de nieuwe locatie verder konden groeien.

Lede ogen
Hennie ten Hag, voorzitter van de raad van commissarissen van het BTC, ziet de huidige ontwikkelingen dan ook met lede ogen aan. „Ik kan daar wel van alles van vinden, maar de universiteit is eigenaar van het vastgoed en mag daar mee doen wat ze wil”, zegt hij. „Maar als we alles vooraf hadden geweten, had het oude BTC er waarschijnlijk nog gewoon gestaan.”

De 10.000 vierkante meter in de eerste fase van The Gallery is nu volledig verhuurd. Rob de Koning, directeur van BTC en tevens beheerder van The Gallery, zei afgelopen zomer in Tubantia dat hij techbedrijven die naar Enschede wilden komen bij gebrek aan ruimte niets te bieden heeft vanwege het getreuzel met de uitbreiding van The Gallery. „Die bedrijven zijn nu naar Eindhoven gegaan, of zijn in de Randstad gebleven. Dit kost Enschede banen”, zei De Koning.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Buro Bloc

Deel deze pagina: