Live Live

VIDEO Niet iedereen bij Concordia Enschede is blij met dieren op expositie

Donderdag 30 maart 2017 09:53

VIDEO Niet iedereen bij Concordia Enschede is blij met dieren op expositie

Twee donkere, zwartbruine hennen en een goudgele haan met hier en daar een beetje donkergroen. Zo op het oog doodgewone, mooie kippen. Schijn bedriegt, deze kippen zijn kunst.

Ze zijn het voorlopige eindproduct van het project van kunstenaar Koen Vanmechelen, waarin hij alle kippenrassen van de hele wereld wil kruisen tot de kosmopolitische kip. In hun ren van 3 bij 3 mogen ze even wennen in de expositieruimte van Concordia, waar ze vanaf volgende week zaterdag onderdeel uitmaken van de grote Tinkebell-tentoonstelling How on earth should this be art?

Zielig?
Dat wennen komt van twee kanten, overigens. Want niet iedereen bij Concordia is even blij met dieren als onderdeel van een expositie, dieren die 'kunst' zijn. Is dat niet zielig? Kan dat wel? Levende have is toch geen kunst? Hier in de expositieruimte, waar de kippen uitzicht hebben op de Grote Kerk, kunnen de critici zien dat het de dieren aan weinig ontbreekt.

Kunst is meer
Kippen als kunst. Dat is precies wat Tinkebell wil laten zien als gastcurator, drie maanden lang bij Concordia. "Kunst is al lang niet meer dat schilderij aan de muur van een museum. Kunst is veel meer en niet altijd als kunst te herkennen. Kunst is ook het verhaal erachter", vertelt de kunstenares. De vraag 'waarom in godsnaam is dit kunst?' wil Tinkebell overigens graag samen met lezers van deze krant uitzoeken.

Doe mee
De kunstenares roept iedereen op om een foto te maken van een kunstwerk in Enschede dat mensen lelijk vinden, juist mooi of waarvan mensen zich afvragen wat hier nu weer de bedoeling van is. Vanaf maandag 10 april zal Tinkebell elke week in de krant antwoord geven. Mailen kan naar enschede@tctubantia.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: