Live Live

Niemand durft te praten na de vechtpartij bij Phenix

Gepubliceerd: Woensdag 24 oktober 2018 08:20

Niemand durft te praten na de vechtpartij bij Phenix

De voetbalwedstrijd tussen Phenix en SVV’91 van zondag laat zijn sporen na. Het duel eindigde met een vechtpartij, waarbij aan SVV-kant gewonden vielen. Aangifte is echter niet gedaan. „Ik heb het gevoel dat er wat verzwegen wordt.” De KNVB wil hoe dan ook een gesprek met Phenix.

Het is een dag na de wedstrijd Phenix - SVV’91 en bij betrokkenen zit de schrik er nog goed in. Niet zo gek ook, als je ze hoort praten over de heisa die vlak na het laatste fluitsignaal op het veld ontstaat. Daarbij worden meerdere spelers van SVV’91 door supporters en spelers van de thuisclub verwond. Een akkefietje tussen een speler van SVV en Phenix is de aanleiding voor een knokpartij op het veld. Vlak na het laatste fluitsignaal - bij een 0-6 stand voor SVV - loopt het uit de hand. De scheidsrechter pakt zijn biezen en ziet van afstand hoe het mis gaat.

Menselijk schild
Vooral een speler van SVV krijgt het te verduren. Hij wordt naar de grond gewerkt, waarna er door vijf Phenix-spelers op hem wordt ingetrapt. De trainer van SVV probeert hem te beschermen, maar wordt hardhandig aan de kant gezet. Daarop stort de moeder van de speler - die als toeschouwer aanwezig is - zich bovenop haar zoon, als een soort menselijk schild. Langs de kant zijn kinderen er getuige van.

Mes
Meerdere mensen zien hoe een van de Phenix-supporters met een getrokken mes het veld op loopt. In alle hectiek probeert SVV-voorzitter Rama Jagai zijn spelers zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, door ze naar de kleedkamer te sturen. Dat lukt. De ploeg doucht nog wel bij Phenix, terwijl SVV-supporters voor de kleedkamer blijven wachten. Samen verlaten ze daarna het terrein.

De scheidsrechter is dan al lang vertrokken; hij vertrouwt het allemaal niet meer en besluit thuis het wedstrijdformulier in te vullen. Drie SVV’ers melden zich later die dag in het ziekenhuis, om naar hun verwondingen te laten kijken.

Intimidatie

De politie wordt niet gebeld en tot op heden is er geen aangifte gedaan. Volgens bronnen het gevolg van intimidatie en bedreigingen. SVV-voorzitter Jagai heeft daar maandagavond binnen zijn club naar geïnformeerd, maar kreeg niets te horen. „Ik heb het gevoel dat er wat verzwegen wordt, ook richting mij.” Hij gaat met de selectie in gesprek. „Als er mensen bedreigd zijn, moeten we aangifte doen.”

Bang voor gevolgen
Er zijn beelden gemaakt van de vechtpartij, maar de persoon die deze heeft, weigert ze te verspreiden, bang voor de gevolgen. De angst regeert, ook bij de bronnen die anoniem hun verhaal doen. Ondanks dat vinden ze het belangrijk dat het verhaal verteld wordt. Want wat er daar zondagmiddag gebeurde, dat kan niet, is hun mening. „Het gaat tien grenzen over.”

Kwalijke zaak
Merkwaardig is dat leider Alex Bijsterbosch van Phenix zondagavond vertelde dat er ‘niets bijzonders’ gebeurd is. Voorzitter Herman ter Heegde conformeert zich een dag later aan die woorden. Telefonisch vertelt hij dat er hooguit ‘wat klapjes uitgedeeld’ zijn en omdat hij in de bestuurskamer was heeft hij ‘er verrekte weinig van meegekregen’. Van iemand die met een getrokken mes het veld op kwam weet hij niets, net als van het intimideren en bedreigen van SVV’ers. „Maar als dit zo is, is dat een hoogst kwalijke zaak.”

‘Kwalbak’
Waar de voorzitter meer mee lijkt te zitten is dat de scheidsrechter van dienst aan deze krant over de knokpartij verteld heeft. In de ogen van Ter Heegde heeft hij Phenix zwartgemaakt. Hij overweegt hem aan te klagen voor smaad en laster. De arbiter vroeg maandag bij de KNVB een blokkade aan voor Phenix: hij wil er nooit meer fluiten. „En wij willen hem nooit meer hebben!”, reageert Ter Heegde emotioneel. „Die kwalbak is hier nooit meer welkom! Zet dat maar in de krant!”

Boosdoeners
Ter Heegde geeft aan dat hij en de voorzitter van SVV in gesprek zijn, Jagai beaamt dat. Hij kreeg te horen dat Phenix weet wie de boosdoeners zijn en er werk van gaat maken. Ter Heegde zit flink met de situatie in de maag, geeft hij aan. „Ik heb er heel veel moeite mee. We doen er van alles aan om Phenix van de slechte naam af te helpen en nu valt de hele wereld over ons heen. Alsof wij het allemaal weer gedaan hebben.”

De KNVB laat in een reactie weten dat ze in gesprek gaan met Phenix. Verenigingsadviseur Maarten Vruggink wil ze de helpende hand bieden. „Maar als dat niet werkt, zal de toon dwingender worden. Dat kan ertoe leiden dat we overgaan tot straffen.”

Daar is nu echter (nog) geen sprake van. Zowel vanuit SVV als de scheidsrechter is er over de wedstrijd bij de bond geen klacht binnengekomen. De afdeling tuchtzaken maakt er daarom geen werk van.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: