Live Live

Nabestaande van Enschedees MH17-slachtoffer: wèl praten met Russen

Gepubliceerd: Woensdag 10 oktober 2018 19:55

Nabestaande van Enschedees MH17-slachtoffer: wèl praten met Russen

De Stichting Vliegramp MH17 wil dat het werkbezoek van Kamerleden aan Rusland wordt afgeblazen. Maar MH17-nabestaande Willem Goes vindt dat juist een totaal verkeerd signaal. „Ik vind dat kortzichtig en onbegrijpelijk. Ze moeten juist wel gaan”, zegt de tweelingbroer van de bij de vliegramp omgekomen Enschedeër Paul Goes.

De stichting vertegenwoordigt nagenoeg alle nabestaanden van de ramp, waarbij 198 Nederlanders omkwamen. Ook oud-Twentenaar Willem Goes heeft zich bij de stichting aangesloten. Hij heeft het bestuur per mail laten weten, dat hij zich niet kan vinden in deze stellingname.

Werkbezoek
De organisatie zegt in een brief aan de Kamerleden te vrezen dat het bezoek door Rusland politiek wordt misbruikt en in de media zal worden verdraaid tot een erkenning van het Russische standpunt in de MH17-zaak. Goes: „Maar niet gaan is een fout signaal. Een verkeerde emotie. Zo trek je alleen maar een muur op richting Rusland en weet je zeker dat de waarheid nooit boven tafel komt.”

Enschedeër Paul Goes (33) kwam bij de aanslag in 2014 om het leven, samen met zijn vrouw Shuba Jaya (38) en dochtertje Kaela (1). Ze waren na familiebezoek in Nederland op weg naar Maleisië, waar de Enschedeër inmiddels woonde. Hij is daar met zijn gezin ook begraven. Twee weken geleden heeft zijn broer het graf nog bezocht.

Willem Goes is op zich tevreden hoe Nederland tot op heden handelt in het onderzoek naar de aanslag. Het vijfdaagse werkbezoek op 22 oktober, waarin met name het neerhalen van de MH17 aanbod zou komen, vindt hij een prima idee. Uit het nog lopende onderzoek van een internationaal team naar de ramp blijkt dat de MH17 is neergehaald door een Russische Buk-raket. Moskou zegt dat de raket in handen was van de Oekraïne.

Waarheid
Goes: „Rusland heeft een eigen waarheid over de MH17. En wij hebben de waarheid, die heel goed is uitgezocht en ook onderbouwd. Dus moet je elke kans met beide handen aangrijpen om met ze te praten. Je moet ze overtuigen van ons onderzoek en ze met alle bewijzen op andere gedachten brengen. Door de dialoog niet aan te gaan kom je er zeker niet. Ik vind dat negatief en begrijp er niets van.”

Een delegatie van de stichting sprak woensdag met leden van de Kamercommissie en deed een dringende oproep van de reis af te zien. Een vergelijkbaar verzoek werd drie weken eerder ook al gedaan, toen op een Russische persconferentie, nieuwe scenario’s voor de ramp werden gepresenteerd. Volgens de stichting ‘de zoveelste poging om verwarring te zaaien.’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: AD

Deel deze pagina: