Live Live

Na 7 uur vergaderen en 66 moties is de vraag: welke koers kiest Enschede?

Gepubliceerd: Dinsdag 09 juli 2019 11:53

Na 7 uur vergaderen en 66 moties is de vraag: welke koers kiest Enschede?

Ze gaan niet rollebollend over de vloer, maar coalitiepartijen denken wel anders over de koers die Enschede moet varen. In een vergadering die 7 uur duurde, maar nooit verder kwam dan de eerste spreektermijn, was de hoofdrol maandag voor D66 en VVD.

Hoe herinnert de Enschedeër zich over twintig jaar deze gemeenteraad? „Worden we gezien als een groep mensen die op de winkel heeft gepast?”, vraagt D66-fractieleider Gertjan Tillema tijdens het debat over de zomernota. Want schuiven met bezuinigingen is volgens hem wel wat er gebeurt. „We staan ondertussen op het punt dat we het ene kwaad met het andere kwaad aan het verhelpen zijn.”

Edo Bergsma
In de gemeenteraad bestaat geen twijfel dat het kwaad vooral wordt veroorzaakt door dalende rijksbijdragen. Dit zorgt voor grote tekorten binnen gemeentelijke potjes voor zorg en bijstand, waardoor (opnieuw) zo’n 10 miljoen euro per jaar moet worden bezuinigd. Maar hoe Enschede zich moet ontworstelen aan de Haagse wurggreep, daarover verschillen de meningen. Ook binnen de coalitie.

Tillema schetst een vergezicht waarbij de stad het arme textielverleden achter zich laat. De D66’er roemt bestuurders uit het tijdperk Edo Bergsma (1896-1932), die Enschede ontwikkelden tot industriestad. „En die uit de jaren 60, die de universiteit een plek gaven. En de bestuurders die twintig jaar geleden de binnenstad met de Alphatoren en het Van Heekplein mogelijk maakten.”

Kansengelijkheid
Het gaat goed in de stad, maar er zijn ook veel mensen die niet volwaardig kunnen meedoen. Tillema: „Er is sprake van problematiek die generatie op generatie voortduurt. Wij zouden herinnerd kunnen worden als stadsbestuur dat de twee snelheden in de stad heeft aangepakt.” D66 pleit voor een trendbreuk en ‘kansengelijkheid’.

Tillema’s bijdrage is een steun in de rug van het college, dat wil investeren in de jeugd. Al zijn er nog wensen (zoals op gebied van taalachterstanden), zodat jonge Enschedeërs niet in armoede hoeven opgroeien en dezelfde ontwikkelkansen krijgen als leeftijdsgenootjes.

Het kompas hapert
Anders en pragmatischer is de visie van de VVD. „Om de financiële balans terug te brengen moet dit jaar al het effect van de transformatie zichtbaar zijn. Dat is waar we over twintig jaar op worden beoordeeld”, reageert fractieleider René Kreeft op Gertjan Tillema. De transformatie waar hij op doelt, is het vermogen van de gemeente om taken op gebied van (jeugd)zorg en arbeidsparticipatie efficiënter, beter en toegankelijker in te zetten.

De praktijk is weerbarstig: er moet veel geld bij, waardoor er fors wordt bezuinigd op bijvoorbeeld de zwembaden. Kreeft is kritisch. „Het lijkt of het kompas van dit college hapert. Er worden ongelukkige keuzes gemaakt. Die zijn slecht voor onze stad en onze dorpen.” Het moet anders en snel, zegt hij. „We moeten echte keuzes durven maken en ook bestaand beleid durven stoppen. We moeten gaan uitkomen met ons inkomen en dat vraagt om creativiteit. Als je de koers niet zelf verlegt, krijg je het kompas nooit in de juiste richting.”

Raadsvergadering deel 2
Zo zijn de lijnen in de coalitie duidelijk. Burgerbelangen vaart namelijk mee op de VVD-koers en legt de focus op de ‘transformatie’. De PvdA kiest het wiel van D66 wat betreft de kansengelijkheid. Het is de ChristenUnie die als kleinste coalitiepartij het smeermiddel vormt door zich niet uitdrukkelijk voor een koers uit te spreken.

Dinsdagavond is ‘deel 2’ van de raadsvergadering. Die wordt hervat bij de tweede spreektermijn van de dertien raadsfracties. Er worden liefst 66 moties en amendementen ingediend, die het college opdragen om de plannen voor de gemeentebegroting bij te stellen. Veel voorstellen vanuit de oppositie zullen waarschijnlijk sneuvelen, omdat een financiële dekking ontbreekt of omdat de gekozen dekking de coalitiepartijen niet aanstaat.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Lars Smook

Deel deze pagina: