Live Live

Na 42 jaar houdt Enschedeër Klaas Haarman op met zijn siervuurwerk

Gepubliceerd: Dinsdag 01 januari 2019 10:33

Na 42 jaar houdt Enschedeër Klaas Haarman op met zijn siervuurwerk

Vanaf 1976 verzorgde hij ieder jaar een vuurwerkshow thuis aan de Gronausestraat met oud en nieuw. Toen 2019 ongeveer een kwartier oud was, liet Klaas Haarman voor de laatste keer zijn siervuurwerk de lucht in gaan. De buurt beloonde hem met een gul applaus.

Glunderend en glimlachend kijkt haar naar de middenberm. Dan weer gaat de blik omhoog, naar een knetterende sterrenhemel die zich vult met het (sier)vuurwerk waarmee hij naam en faam heeft gemaakt. ,,Na al die jaren kan ik nog steeds opgewonden raken. Het blijft mooi spul’’, zegt Haarman tijdens de oorverdovende show, onwetend als hij dan nog is van de tragedie met de vuurwerkdode die zich min of meer gelijktijdig in de Gerststraat moet hebben afgespeeld.

Toeschouwers
Enkele honderden toeschouwers, noabers vooral, zijn naar de Gronausestraat gekomen. Het is de plek, voor zijn huis, waar hij sinds 1976 iedere jaarwisseling een vuurwerkshow verzorgde. Na 42 keer het nieuwe jaar met zijn eigen, professionele vuurwerk te hebben ingeluid, vindt Haarman het genoeg. ,,Ik ben 70 jaar nu, het is mooi geweest.’’

De naam Haarman is in Enschede al decennialang onlosmakelijk verbonden met vuurwerk. Als importeur annex groothandel in vuurwerk en, van 1952 tot 2001, met de gelijknamige vuurwerkwinkel in de Lipperkerkstraat die Haarman in de jaren zestig van zijn vader overnam. Generaties Enschedeërs spoeden zich tussen kerst en oud en nieuw naar de Lipperkerkstraat voor de aankoop van hun vuurwerk, van astronauten tot gillende keukenmeiden en van strijkers tot oogstrelend siervuurwerk.

Hoogtijdagen
,,We waren tijdens hoogtijdagen met 38 man bezig met vuurwerk. Het was een mooie tijd’’, zegt Haarman, die zijn handel na 2000 als gevolg van de vuurwerkramp drastisch zag veranderen. De winkel verkocht voor de laatste keer vuurwerk in 2001, daarnaast zag Haarman zich door de strikte afspraken met de gemeente Enschede genoodzaakt naar Duitsland uit te wijken met zijn vuurwerkopslag. Vandaag de dag heeft hij alleen nog een loods in Rheine, andere opslagplekken - in Dülmen en Emmerich - heeft Haarman inmiddels van de hand gedaan.

Afbouwen
Ook de bezigheden in Rheine is hij aan het afbouwen. ,,Ik moet er toch een keer mee stoppen’’, zegt Haarman wiens liefde voor vuurwerk niettemin blijvend is. Het roept de vraag op hoe hij de actuele maatschappelijke discussie over vuurwerk en het afsteken door consumenten, ‘gewone’ burgers dus, beziet. ,,Vuurwerk hoort toch bij oud en nieuw, dat gevoel heb ik wel. Verbieden...? Wat zal ik daar op zeggen? Grote vuurwerkshows zijn natuurlijk prachtig. Maar uiteindelijk willen veel mensen de jaarwisseling toch graag thuis vieren en dan het liefst met een beetje vuurwerk.’’ Zelf zal Haarman dat volgend jaar ook doen. Zonder show aan de Gronausestraat. ,,Maar met de kinderen en kleinkinderen zal ik echt wel een vuurpijltje afsteken.’’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Teun Staal

Deel deze pagina: