Live Live

Mystiek Theater strijkt neer in Spinnerij in Enschede

Gepubliceerd: Zondag 24 maart 2019 17:52

Mystiek Theater strijkt neer in Spinnerij in Enschede

Mystiek Theater heeft een nieuw onderkomen. Op 1 september gaat het theater verder onder de naam Mystiek in Spinnerij Oosterveld in Enschede. De komende maanden staan in het teken van crowdfunding.

Tot juni runnen Henk en Hetty Bakker hun Mystiek Theater nog in het huidige pand aan de Raiffeissenstraat. Maar in het nieuwe onderkomen Spinnerij Oosterveld aan de Rigtersbleek-Zandvoort wordt al druk gewerkt. De opluchting is groot bij Henk en Hetty Bakker, want hun zoektocht van jaren is eindelijk afgesloten.

Het was immers al langer bekend, dat het huidige onderkomen aan de Raiffeissenstraat plaats moet maken voor een nieuwe woonwijk. Lang was onzeker of het theater zou kunnen blijven bestaan. Dus de twee zijn dolblij met de 600 vierkante meter op de begane grond in de Spinnerij.

Gunstig
De voorwaarden zijn gunstig. Niet alleen zijn er voldoende gratis parkeerplaatsen en hoeven bezoekers straks niet langer eerst twee trappen op voor een voorstelling of een muziekevenement, ook is de huurprijs gunstig.

Hetty Bakker: “In november waren we al bezig met de Spinnerij. Het leek niet te lukken. Toen kwamen we in contact met de eigenaar, Gerben van Straaten. ‘Het is toch te gek voor woorden dat een podium als Mystiek uit Enschede verdwijnt’, zei hij. ‘Ik ga jullie helpen, maar dan moeten jullie mij ook helpen.’ Er zitten allemaal creatieve mensen en bedrijven in de Spinnerij. We hebben afgesproken dat wij een aantal evenementen per jaar houden, zodat er nog meer onderlinge verbondenheid ontstaat.”

Crowdfunding
De komende maanden staan in het teken van crowdfunding. Voor de verbouwing en inrichting van de ruimte is ruim een ton nodig. Besloten is om alles in stapjes te doen. Zo wordt eerst geld ingezameld voor de bar, daarna voor de twee podia, de garderobe, de toiletgroep, de keuken, de doolhof en de kleedkamer. Bij elk stapje hoort een tegenprestatie. ,,Als de bar af is wordt deze feestelijk ingewijd, samen met de mensen die hebben gedoneerd.”

Flashmob

De crowdfunding begint over een week en wordt aangekondigd met een flashmob, waarbij spelers van Mystiek Theater op verschillende plekken in de binnenstad opduiken. De hulp die Henk en Hetty Bakker krijgen ervaren ze als overweldigend. “Iemand heeft geregeld dat er op 19 mei vijf bands kosteloos spelen en de opbrengst is voor Mystiek. Laatst heeft een groep die hier speelde de opbrengst van 600 euro gedoneerd voor het nieuwe onderkomen.”

Zo zijn er velen die zich inzetten voor het nieuwe onderkomen. Het betaalt zich terug dat Henk en Hetty Bakker met hun theater altijd maatschappelijk betrokken zijn geweest.

1 september
Tot juni blijven alle shows, muziekfestijnen en kindervoorstellingen nog aan de Raiffeissenstraat. Daarna is de verhuizing. Als het theater onder de naam Mystiek heropent in de Spinnerij op 1 september staan er ook nieuwe activiteiten op stapel. Twee nieuwe shows, een vernieuwd doolhof en meer kindervoorstellingen. Verder wil Hetty Bakker eens per week met Syrische vrouwen een restaurant runnen, om hen uit hun isolement te halen. Zo krijgt ook het sociale karakter van Mystiek een extra impuls.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Aninna Romita

Deel deze pagina: