Live Live

Muziekbank Enschede heeft een van de grootste collecties van Nederland: ‘Het verrijkt je leven’

Gepubliceerd: Vrijdag 22 maart 2019 09:52

Muziekbank Enschede heeft een van de grootste collecties van Nederland: ‘Het verrijkt je leven’

Met 160.000 cd’s en elpees heeft de Muziekbank in Enschede een van de grootste collecties van het land. Na wat tegenslagen heeft de organisatie de zaak nu op orde.

Na Rotterdam herbergt de Muziekbank in de Enschedese bibliotheek de grootste collectie cd’s en elpees van het land. Maar waar de organisatie in de havenstad kan rekenen op flinke overheidssteun en enkele tientallen vaste medewerkers, moet de Muziekbank in Enschede zich sinds twee jaar financieel grotendeels zelf bedruipen en het doen met vrijwilligers.

„We hebben de storm goed doorstaan”, zeggen Hero Zuidema (73) en Joost Beijlaard (42), respectievelijk stichtingsvoorzitter en de verantwoordelijke man voor collectiebeheer. In 2017 zag een meerderheid van de Overijsselse biebdirecteuren geen toekomst meer in een provinciale Muziekbank en stopte het provinciebestuur de financiële ondersteuning. De drie beroepskrachten moesten worden ontslagen en de stichting zag zich genoodzaakt in Enschede verder te gaan als lokale vrijwilligersorganisatie.

Vrijwilligers
Er waren genoeg mensen die voor de Muziekbank aan de slag wilden. Zuidema: „We hebben momenteel 65 vrijwilligers. Sommigen helpen hier een paar uur per week, anderen bijna een volle werkweek. Wat we gemeen hebben, is dat we vinden dat muziek je leven verrijkt. Dat willen we graag uitdragen. Die missie hebben we met zoveel woorden in de statuten van onze stichting opgenomen. We doen dat niet alleen met het uitlenen maar ook met het organiseren van activiteiten, zoals lezingen.”

Echte liefhebbers
Net als de andere vrijwilligers zijn Zuidema en Beijland echte muziekliefhebbers. Beijland heeft zelfs van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij is van huis uit ingenieur, maar beheert nu een website voor verkoop van bijzondere cd’s. „De bestellingen komen vanuit alle windstreken van de wereld.” Het is een teken dat er ondanks streamingdiensten als Spotify nog steeds vraag is naar cd’s en elpees. Zuidema: „Het verschil in kwaliteit is heel groot. Muziek is zoveel mooier en helderder op je eigen installatie.”

Het verklaart volgens hem het redelijk vaste klantenbestand. „Er zijn zo’n zevenduizend leden van de biebs in Overijssel die bij ons jaarlijks ruim 40.000 cd’s en elpees lenen.” Klanten zijn vooral ‘oudere jongeren’, typeren Zuidema en Beijland. „Veertigplussers. Liefhebbers van de meeste uiteenlopende muziek. Van klassiek tot pop.”

160.000 muziekdragers
Ze hebben een ruime keuze. In totaal telt de collectie van de Muziekbank Enschede 160.000 muziekdragers, voor een deel afkomstig uit schenkingen van de Wereldomroep en de Gelderse bibliotheekdienst. „Ongeveer 100.000 exemplaren zijn direct uitleenbaar.” Zuidema en Beijland wijzen op de eerste verdieping van de bibliotheek op de lange rijen met kasten vol keurig gesorteerde cd’s en elpees.

Themahoekjes
Een aantal is bij elkaar gebracht in themahoekjes. Bijvoorbeeld van musici die onlangs ‘oet de tied’ zijn gegaan, zoals Keith Flint en Dick Dale. Met een verzameling van werken van componist Stephen Sondheim wordtingespeeld op de vertolking van de Nederlandse Reisopera van zijn musical A little night music.

Zo’n 60.000 cd’s en elpees moeten nog worden geselecteerd en zijn tijdelijk opgeslagen in het voormalige SLO-gebouw. Vanwege de bouwplannen voor de Kop van de Boulevard moeten ze daar voor de zomer weg en worden ze verplaatst naar de al krappe ruimte in de bieb. Voor de vrijwilligers wordt het een hele toer om dat goed te laten verlopen. Vermoedelijk volgt daarna al vrij snel weer een verhuizing, omdat het de bedoeling is de bibliotheek onder te brengen in het Muziekkwartier.

De Muziekbank Enschede doet morgen van 11.00 tot 16.00 uur overtollige cd’s in de verkoop, in café de Pijpenla, in de openbare bibliotheek. Ze kosten 2 euro per stuk. Voor de Muziekbank is de verkoop een belangrijke inkomstenbron. „Meestal halen we hiermee zo’n 1000 euro binnen”, aldus stichtingsvoorzitter Zuidema.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: