Live Live

Museumnacht komt naar Enschede

Gepubliceerd: Maandag 05 augustus 2019 08:43

Museumnacht komt naar Enschede

Enschede krijgt een eigen Museumnacht, speciaal voor een jonge doelgroep. De grootste stad van Twente treedt daarmee in de voetsporen van Amsterdam en Rotterdam. „We willen jongeren prikkelen en inspireren voor kunst en cultuur.”

Stel je voor: een dampende afterparty in het Rijksmuseum Twenthe tot diep in de nacht, met dansende bezoekers tussen de schilderijen. Op zaterdag 12 oktober gaat het daadwerkelijk gebeuren, als Enschede zijn eerste Museumnacht viert.

Jonge doelgroep
Tijdens die avond stellen tal van musea en andere culturele centra hun deuren open voor publiek. Bedoeling is om een jonge doelgroep (tussen 18 en 35 jaar) op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met kunst en cultuur. Zo komen er speedtours, workshops en wordt op verschillende plekken gezorgd voor muziek, hapjes en drankjes.

„Voor studenten of werkende jongeren is de drempel soms best hoog om musea te bezoeken”, weet projectleider Julia Wolters. „Op deze manier krijgen ze op een toegankelijke manier een kijkje achter de schermen.” Bjorn de Voer van Enschede Promotie zegt te hopen ‘jongeren in Twente te kunnen prikkelen en inspireren voor kunst en cultuur.’

Prijs
Deelnemers kopen straks voor 15 euro een polsbandje, waarmee ze tussen 19.00 uur en 24.00 uur toegang krijgen tot alle deelnemende instellingen. Aansluitend volgt een afterparty tot 03.00 uur, waarschijnlijk in het Rijksmuseum.

Welke instellingen precies mee doen aan de Museumnacht is nog niet bekend, maar onder meer Wilminktheater, Rijksmuseum Twenthe, Concordia, AKI en de Museumfabriek hebben al toegezegd. De organisatie moet verder nog ingevuld worden, zo zijn tickets ook nog niet te koop.

Doorslaand succes
Museumnacht begon jaren geleden in Amsterdam, waar het een doorslaand succes werd. Jaarlijks bezoeken ruim 30.000 jongeren het evenement. Ook Rotterdam, Den Haag, Maastricht en Leiden hebben inmiddels zo’n Museumnacht. In Twente bestond het fenomeen nog niet. Enschede heeft als voordeel dat afstanden tussen de culturele centra relatief kort zijn, waardoor bezoekers veel plekken kunnen bezoeken op één avond. Voor de eerste editie wordt gemikt op minimaal 1.500 bezoekers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: