Live Live

MST beleeft ‘normale’ Nieuwjaarsnacht, 7 vuurwerkslachtoffers bij ZGT

Gepubliceerd: Dinsdag 01 januari 2019 10:24

MST beleeft ‘normale’ Nieuwjaarsnacht, 7 vuurwerkslachtoffers bij ZGT

Rond de tien vuurwerkslachtoffers, waaronder een aantal oogletsels. De afdeling spoedeisende hulp van het MST beleefde een normale Nieuwjaarsnacht. Al vindt arts Victor Jansen ieder vuurwerkslachtoffer er een teveel.

Traditiegetrouw is er op de spoedeisende hulp in de Nieuwjaarsnacht meer aanloop dan op - bijvoorbeeld - een doordeweekse dinsdagavond, geeft Victor Jansen aan. De arts loopt al jaren mee, heeft al de nodige vuurwerkverwondingen voorbij zien komen. Zo ook dit jaar. Maar met zo’n tien vuurwerkslachtoffers lijkt de schade relatief mee te vallen. „Wat dit jaar wel opvalt is dat er een paar oogletsels bij zijn gekomen”, geeft Jansen aan. „Die lijken vooral ook door pech ontstaan. Maar dat dragen die mensen wel de rest van hun leven bij zich. Dat is gewoon heel erg vervelend. Want het zijn wel letsels die erg verminkend zijn.”

Ook aan normaal consumentenvuurwerk kleven risico’s, geeft Jansen aan. Dat wordt op Nieuwjaarsnacht in het ziekenhuis iedere keer weer pijnlijk duidelijk. „Vanuit ons vak zijn we voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk”, zegt Jansen. „We zouden graag zien dat er op een centrale plek mooi vuurwerk wordt afgestoken. En dat het niet meer los in de vrije verkoop komt.”

Hij en nog zo’n twintig collega’s hebben de hele Nieuwjaarsnacht doorgewerkt; eerst zien ze vooral vuurwerkgewonden, daarna ook mensen die - al dan niet met een glas teveel op - van de fiets gevallen zijn. „Tot 04.00 uur was het echt van de een naar de ander. Van ambulance naar ambulance. Daarna werd het rustiger.” Van tevoren ziet hij er niet tegenop. „Ik zie het als mijn taak. Juist op dit soort dagen blijkt hoe nuttig het werk is dat je doet. Dan ben ik blij dat ik het ook kán doen.” Rond 7 uur deze ochtend zit hun shift erop. „Wat ik nu ga doen?”, herhaalt Jansen de vraag, lachend. „Naar huis en lekker slapen.”

ZGT
Ook bij Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) spreken ze van een Nieuwjaarsnacht die rustig is verlopen. Volgens woordvoerder Dennis Ticheloven werden er zeven vuurwerkslachtoffers geholpen; vier van hen met brandwonden, twee met amputaties/fracturen en een met letsel aan het aangezicht. Waar in het MST geen baby werd geboren in Nieuwjaarsnacht, was dit bij ZGT wel het geval; om 03.50 uur kwam Merel op de wereld. Moeder en dochter maken het goed. 


1Twente ging vlak voor oud & nieuw langs bij de spoedeisende hulp van het MST. Bekijk die reportage hieronder nogmaals. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: