Live Live

MST begint zaterdag met inhalen van operaties na grote storing

Gepubliceerd: Vrijdag 11 januari 2019 21:04

MST begint zaterdag met inhalen van operaties na grote storing

Het Medisch Spectrum Twente begint zaterdag met het inhalen van de operaties die vrijdag werden afgezegd vanwege een netwerkstoring. Voor volgende week worden extra operaties ingepland om de achterstand weg te werken, zegt ziekenhuisbestuurder Eric Rikkert.

Vrijdag konden door een grote storing slechts 20 van de 47 geplande operaties worden uitgevoerd. Tientallen patiënten die voor behandeling of onderzoek in een polikliniek kwamen, werden ’s ochtends naar huis gestuurd.

Het MST verwacht nog het hele weekend nodig te hebben om de precieze oorzaak van de netwerkstoring vast te stellen die vrijdag een deel van het ziekenhuis lam legde. De belangrijkste vraag is waarom het alternatieve netwerk, dat automatisch moet opstarten als het eerste uitvalt, dat niet heeft gedaan. Volgens Rikkert is er geen startsignaal van het falende netwerk naar de back-up gegaan. Hij noemde de gevolgen voor de patiënten heel erg spijtig. Een aanval van buitenaf heeft volgens hem niet plaatsgehad.

Preventief
De storing begon rond een uur of zeven en heeft tot 12.30 uur geduurd. Gevolg was dat de patiëntgegevens onbereikbaar waren. Het besluit om behandelingen af te zeggen was volgens Rikkert een puur preventieve maatregel. „Niemand wil in een ziekenhuis behandeld worden dat ook maar enig risico neemt als het gaat om de veiligheid van de patiënt”, zei hij. Noodoperaties hadden volgens hem gekund, maar waren niet aan de orde. Geplande operaties die kunnen worden uitgesteld toch uitvoeren zonder te beschikken over beeldmateriaal of gegevens over allergieën, vindt hij onverantwoord.

’s Ochtends namen de ziekenhuizen in Hengelo, Almelo en Winterswijk de patiënten voor de Enschedese spoedeisende hulp over. Ambulancedienst Oost bracht niemand meer naar het MST. Het was lastig om patiënten te informeren omdat in het begin ook de telefoon het niet deed en de website niet toegankelijk was.

Nieuwe storing
Interne en externe deskundigen zijn vrijdag begonnen met het herstellen van het ict-systeem en met het onderzoek. In de loop van de ochtend konden steeds meer afdelingen het werk hervatten. Om 12.30 uur werd het reguliere netwerk stabiel genoeg bevonden om weer te gaan opereren. Het ziekenhuis durfde het evenwel nog niet aan om te testen of de back-up zou opstarten bij een nieuwe storing.

Rikkert zei dat het ziekenhuis twee compleet identieke netwerken heeft. „Ze zijn 100 procent gespiegeld”, zo omschreef hij het. Een keer in het jaar oefent het ziekenhuis een situatie waarin beide netwerken uitvallen. Volgens hem heeft het personeel daardoor goed gereageerd op de storing.

Op afstand
IT-dienstverlener CGI uit Hoofddorp is sinds 2016 verantwoordelijk voor het technisch beheer van de werkplekken van het MST, de servers, het netwerk en de opslag- en backup-faciliteiten. Ook de beveiliging van de infrastructuur is in handen van CGI. Dat alles gebeurt zowel vanuit het ziekenhuis in Enschede, als op afstand vanuit Hoofddorp, maar ook offshore vanuit India. CGI is betrokken bij het zoeken naar de oorzaak.

Hij vindt niet dat ziekenhuizen teveel afhankelijk zijn van digitale netwerken. „De digitalisering heeft ons veel gebracht”, zegt hij. Over de kosten van de uitval kon hij weinig zeggen. „We moeten het werk inhalen, er wordt zaterdag gewerkt, dus zoiets kost geld”, zei hij. „Onze aandacht is echter niet daar naar uitgegaan”.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: